Asi se budu trapně opakovat, ale díky bohu za naši úžasnou holešovickou tržnici, před rokem by mě ještě nenapadlo, že se tam budu vyskytovat skoro denně, ale je to tak. V obchůdku s asijskými specialitami mají také laciné koření a já tam objevila pytel Garam Masaly, která je normálně kdekoliv jinde dost drahá. Bylo jasné, co se bude vařit, kuře Tandoori bylo jasnou volbou. Toto jídlo poměrně pikantně ozvláštní jídelníček, ale přesto stále zůstává u velmi zdravé rovnice, kuře a zelenina.
Kuře Tandoori s okurkovou rajtou
(2 porce)
- 2 kuřecí prsní řízky (300-400g)
- 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce koření Garam Masala
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 3 cm čersvého zázvoru
- sůl, pepř
- 1/2 salátové okurky
- 100g bílého jogurtu
- hrst čerstvé máty
- sůl
- citrón k podávání
Kuřecí prsní řízky si očistíme a příčně nařežeme, aby máso lépe vstřebalo koření. V misce si smícháme bílý jogurt s citrónovou šťávou a olejem. Do směsi přidáme koření Garam Masala, jemně nastrouhaný nebo rozmělněný česnek, dvě lžičky mleté sladké papriky, jemně nastrouhaný čerstvý zázvor a nakonec půl lžičky soli a špetku pepře. Kuřecí řízky směsí obalíme a necháme alespoň dvě hodiny v lednici marinovat. Poté vytáhneme, necháme ustálit na pokojovou teplotu a buď ugrilujeme nebo upečeme v troubě. Kuře podáváme s okurkovou rajtu, kterou vytvoříme smícháním hrubě nastrouhané okurky s bílým jogurtem, špetkou soli a hrstí čerstvě nasekané máty. Pokud to nestačí, doplníme jídlo tradičními plackami naan.