Gastrotoulky

Když je vaše ségra foodbloger… Foodpiknik 2017

  Počasí nakonec přálo a po třech letech plánů, do kterých vždycky “skočila” práce nebo jiné povinnosti, jsem zažila, jak chutná Foodpiknik v Ladronce. Garde mi dělala moje sestra, která je dobrý kritik jídla, takže jsem ráda, že i ona odcházela z akce spokojená. Nebo tak aspoň zněla, když telefonovala: “Jo, měla jsem nějaký suzuki a bylo to dost dobrý.” Suzuki byly řecké souvlaki…. 😀 v opečeném pita chlebu, se zeleninou, dipem a hranolkami. Válely jsme se v Ladronce na mojí modrozelené dece a všude kolem bylo moře spokojených a viditelně šťastných lidí. Jídlo dělá holt zázraky. Moje posedlost se zase o trochu prohloubila.

Tak, začneme od konce, co všechno jsme nakonec snědly a vypily? Bacon burger z vyhlášeného stánku Kaiser Franz, kluci byli u grilu neskutečně zruční, zejména jejich jehněčí burgery z tzatziky jeli ze začátku doslova “na dračku”, a tak v jednu hodinu došly. Burger byl boží, houska chutná, vyborný majonézový dip, skvěle připravené maso, dohromady fakticky ráj. Stánku s hambáči bylo na Foodpikniku požehnaně a věřím, že i jiné byly dobrá volba. Nám se hrozně líbily i burgery s řeckým sýrem haloumi nebo  provensálskými kousky. Ségra propadla stánku s řeckou kuchyní, o kterém mi básnil už před týdnem kamarád, který navštívil street food festival na Náplavce. Řekové se zaměřují zejména na souvlaki, vepřové naložené špízky opečené na grilu, které podávají buď v pitě nebo s hranolkami. Pita chléb byl domácí a maso výborně vychucené, rozhodně žádné šlápnutí mimo. Poté bylo třeba sladké tečky, která by na našich instáčích vytřela všem sledujícím zrak. Takovým dezertíkem se staly Leli’s cupcakes, které jsou v Praze stejně vyhlášené jako KaiserFranz v oblasti hamburgerů, avšak mají v Praze i kamenný obchod v blízkosti Karlova náměstí. Tyhle cupcaky a nejen ty dva, které jsme měly k jídlu, vynikají nesktutečnou estetikou. Celá vitrína byla naprosto dokonalá a bylo velmi těžké si vybrat. Nakonec jsme skončily u čokoládového s ovocným krémem a cupcaku se slaným karamelem, oba byly ještě plněné uvnitř. Krém byl máslový a cupcake byl vlastně šílená kalorická bomba, ale ten pocit, když tekl z jeho středu karamel a ségra měla zelený nos od krému na špičce dortíku, byl jedním z nejlepších tenhle týden. Ještě bych měla dodat, že tyhle emoce byly z mojí strany podpořené burčákem z moravského muškátu a dvojkou tramínu z Velkých Pavlovic. Jelikož jsem odolná a neměla jsem ještě dost, došlo na kávu a dezert číslo dva. Chai latté od café store bylo něco nepopsatelně skvělého, na koblížky s čokoládovým přelivem jsem se smála jako tříleté dítě na vánoční stromeček. Nakonec byly nejslabším článkem, ale prodavač byl moc milý… 😀 V rámci nemožnosti zkonzumovat cokoliv jiného jsme se po čtyřech hodinách odvalily na autobus. Příští rok nebudu snídat a pak se teprve uvidí… 😀

Na Ladronce kromě hlavní stage časopisu Food a moře aktivit pro děti, bylo zhruba 70 stánku s jídlem a pitím. Nejdříve jsme měly problém vubec vše obejít :D. Kladně hodnotím program pro děti, i lahve ochucené ondrášovky zdarma, piknikové koše k zakoupení nás už nepotkaly, ale obsahovaly hlavně tradiční potraviny, které si můžete vzít ven na piknik sami – nachosky, džusy, víno, arašídy v těstíčku atd. Nápojová sekce byla početná, mnoho stánku s kvalitní kávou, čtyři stánky s vínem ve všech formách, tři s pivem, aperol, několik stánků s ovocnými limonádami nebo ledovými čaji, bylo těžké vybrat. Ceny se lišily, ale bylo snadné najít velmi příznivé, za burčák jsem platila 30 korun, za dvojku tramínu o pět více. Chai laté mě stálo pouhých čtyřicet korun, na to si stěžovat opravdu nelze. Jídlo se pohybovalo ve velkých rozestupech, od patnácti koru za dlouhé pivní tyčinky nebo ručně vyráběné pralinky po 150 korun za luxusnější variace burgerů. Burgery dosahovaly vysoké estetiky, prakticky nešlo ovládat sliny :D. Mezi další stánky patřily různé delikatesy ze všech koutů světa. Japonská, sicilská, nebo španělská kuchyně… od velkých talířů paelly po potvory nebodnuté na tyčkách :D. Hojně se kupovaly i tradiční belgické hranolky pro děti s variací omáček. nechyběly slané i sladké palačinky od Galetky nebo sýrárna raclette. Sortiment měl neskutečnou šíři, která vrcholila u sladkého, ve kterém jasně vedly cupcaky, o kterých se tvrdí, že jsou v Čechách už out, Foodpiknik ukázal pravý opak! Svojí dominanci na poli zmrzlin potvrdilo Creme dela Creme a bublinkové vafle, nemůžu soudit, jak moc je obojí bezvadné, jelikož fronty byly naprosto šílené u obou stánků. Takže zatím zůstanu věrná Angelatu a zejména příbramské La Favoritě. Poslední tečkou byl nákup křupavého lyofizovaného ovoce do granoly, kterou se chystám připravovat – od koho jiného než od Mixitu. Kdybychom nebyly se ségrou úplně zničené, ještě by nás čekal nákup koření nebo bylinek, ale únava převážila. Na Foodpikniku nám trošku chyběly donuty a celkově sladké pečivo, plněné sendviče nebo bagety (někde jsem zahlédla pastrami), určitě jsou na tomhle poli volná místa a těším se, že je nový odvážlivci vyplní.

Neskutečně mě podobné akce baví, už jsem v minulosti psala o farmářských trzcích na kulaťáku. Jen musím najít sparing partnera, který bude ochotný to všechno vymetat a ochutnávat. Ano a od půlnoci mi začíná dieta, doufejte, že mě nepřipraví o tohle báječné naladění…:D Mějte se hezky a jídlu zdar.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *