Občas to bývá tak, že vás něco strašně dlouho láká, ale zároveň se toho bojíte. Tak to bylo v mém případě s dezerty z fazolí. Nakonec jsem se osmělila před několika dny a byla jsem příjemně překvapená. Pokud nebudete tušit, z čeho dezert je, nejspíše na to sami opravdu nepřijdete. Bylo to fakt hodně dobré, dávám tomu 9 bodů z 10 (klasické brownie má 10 z 10, samozřejmě). Měkké, sladké, voňavé a buchtové. Určitě budu v podobných receptech pokračovat, i když pro rodinu volím spíše ty tradiční. Peču vše, jím vše, baví mě to.
Zdravé brownie z fazolí
- 1 plechovka červených fazolí (nálev tvoří voda a troška soli)
- 1 menší banán
- 2 menší vejce
- 2 lžíce tekuté stévie
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 25g kakaa
- 30g čokoládového proteinu
- 20g pohankové mouky (byla po ruce, příště zkusí maizenu)
- čokoládové kousky, oreo
K přípravě brownie z fazolí budeme potřebovat buď drtič nebo tyčový mixér. Plechovku fazolí otevřeme a fazole nejprve proplachujeme vodou, dokud není úplně čistá. Poté fazole rozmixujeme na co nejjemnější kaši. Poté přimixujeme i banán, vejce a stévii. Hmotu vlijeme do mísy a přidáme kypřící prášek, protein, kakao a mouku. Vznikne nám husté těsto, které rozprostřeme do formy (na biskupský chlebíček), kterou jsme si vyložili kusem pečícího papíru (můžete použít i dortovou). Nakonec povrch posypeme rozkrájenými sušenkami oreo a évysokoprocentní čokoládou. Brownie pečeme v předehřátí troubě na 150 stupňů zhruba 20 minut, vytahujeme z trouby ihned, jak povrch zpevní a popraská. Nejlepší je brownie ještě vlahé nebo při pokojové teplotě, v chladu příliš tuhne.