Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Bílková bábovka s pekany, brusinkami a čokoládou

Tahle bílková bábovka vás překvapí tím, jak je vděčná – je velmi rychle připravená a daleko chutnější než by se dalo od bílkového piškotu čekat. Při zakousnutí ucítíte zkaramelizovaný třtinový cukr, máslo, brusinky, pekany a čokoládu. Pokud máte raději jiné ořechy, můžete je za pekany vyměnit. Místo brusinek lze použít sušené višně nebo meruňky, které skvěle ladí s nesolenými pistáciemi. Pokud byste dostali chuť na kakaovou bábovku, stačí ubrat 30 gramů mouky a nahradit ji stejným množstvím kakaa.

Bílková bábovka s pekany, brusinkami a čokoládou

  • 6 bílků (240g)
  • špetka soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 200g třtinového cukru
  • 60g špaldové hladké mouky
  • 100g celozrnné špaldové mouky (ideálně nestříkané zrno, bio)
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 100g rozpuštěného másla
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 100g nasekané čokolády (tentokrát mléčná)
  • 2 hrsti sekaných pekanů

 

Bílky si ušleháme se špetkou sněhu a kypřícím práškem do sněhu. Poté přisypeme všechen cukr a znovu vyšleháme tuhý a lesklý sníh. Přes sítko do bílků prosijeme obě mouky a pudinkový prášek. Vše lehce promícháme lžící a nakonec opatrně přilijeme máslo a promícháme. Do hladkého nadýchaného těsta přisypeme brusinky, čokoládu a pekany. Vše naposled opatrně promícháme. Těsto vlijeme do silikonové formy na bábovku (nebo do jiné vymazané máslem a vysypané hrubou moukou) a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut. Babovka musí být na povrchu tmavě zlatá. Po deseti minutách chladnutí bábovku vyklopíme na talíř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *