Tahle bílková bábovka vás překvapí tím, jak je vděčná – je velmi rychle připravená a daleko chutnější než by se dalo od bílkového piškotu čekat. Při zakousnutí ucítíte zkaramelizovaný třtinový cukr, máslo, brusinky, pekany a čokoládu. Pokud máte raději jiné ořechy, můžete je za pekany vyměnit. Místo brusinek lze použít sušené višně nebo meruňky, které skvěle ladí s nesolenými pistáciemi. Pokud byste dostali chuť na kakaovou bábovku, stačí ubrat 30 gramů mouky a nahradit ji stejným množstvím kakaa.
Bílková bábovka s pekany, brusinkami a čokoládou
- 6 bílků (240g)
- špetka soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 200g třtinového cukru
- 60g špaldové hladké mouky
- 100g celozrnné špaldové mouky (ideálně nestříkané zrno, bio)
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 100g rozpuštěného másla
- 2 hrsti sušených brusinek
- 100g nasekané čokolády (tentokrát mléčná)
- 2 hrsti sekaných pekanů
Bílky si ušleháme se špetkou sněhu a kypřícím práškem do sněhu. Poté přisypeme všechen cukr a znovu vyšleháme tuhý a lesklý sníh. Přes sítko do bílků prosijeme obě mouky a pudinkový prášek. Vše lehce promícháme lžící a nakonec opatrně přilijeme máslo a promícháme. Do hladkého nadýchaného těsta přisypeme brusinky, čokoládu a pekany. Vše naposled opatrně promícháme. Těsto vlijeme do silikonové formy na bábovku (nebo do jiné vymazané máslem a vysypané hrubou moukou) a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut. Babovka musí být na povrchu tmavě zlatá. Po deseti minutách chladnutí bábovku vyklopíme na talíř.