Když jsem naposledy přebírala obsah farmářské krabice, došli mi, že větší množství řapíkatého celeru neumím využít. Obvykle nám totiž kromě kousku v polévce nechutná a trendu jeho odšťavňování jsem také nepropadla. A tak ze zbytků zeleniny v lednici vznikla takhle skvělá polévka, kde je cítit tak akorát a to přesto, že použijete celý svazek. Chutná také dětem, kterým můžete do polévky přidat trochu smetany nebo zakysané smetany namísto fety.
Krém z cukety a řapíkatého celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- malá cibule
- 2 stroužky česneku
- svazek řapíkatého celeru
- 2 střední cukety
- 4 brambory
- gelový zeleninový bujon(není nutný)
- sůl, pepř
- k podávání – feta, semínka, klíčky
V hrnci zahřejeme olivový olej a mezitím si očistíme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli poté opékáme na oleji a po chvíli přihodíme nakrájené stroužky česneku. Řapíkatý celer omyjeme a odřízneme suché konce a košťál. Zbytek celeru nakrájíme na kousky. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostky. Brambory oškrábeme a nakrájíme také na kostky. Když je cibule opečená do světlé barvy, přidáme zeleninu a za občasného míchání pět minut opékáme. Poté přilijeme tolik vody aby byla zelenina ponořená. V tuto chvíli můžeme pro zesílení chuti přidat zeleninový bujon. Polévku vaříme do doby, než se budou brambory úplně rozpadat. Polévku promixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rozdrobenou fetou, klíčky a semínky.