Tentokrát se trošku “rozšoupnu” a předám recept na kváskové buchty. Věřte, že tenhle recept je úplně skvělý, i když na něj potřebujete trochu víc času. Buchty nechávám kvasit v lednici, protože studená fermentace je žádoucí hned ze dvou důvodů – prvním je potlačení kyselosti, druhým rozštěpení lepku a dalších struktur mouky (tzv. lepší stravitelnost). Asi vás zajímá, jestli je poznat rozdíl mezi droždím a kváskem na chuti a vzhledu, ano i ne, záleží, jak moc jste všímaví. Pokud jste – buchty po kvásku tvoří v těstě bublinky, po droždí spíš čárky, buchty jsou o kousek plošší, a méně sladké, což jde dohnat finálním pocukrováním.
První den si založíme rozkvas IDE8LNĚ NEŽ PŮJDEME SPÁT:
- 130g špaldové mouky(nebo pšenice)
- 80g vlažné vody
- 2 lžíce kvásku (mám žitno-špaldový)
Umícháme vidličkou, rozkvas bude netypicky tuhý, což je správně. Misku zakryjeme potravinovou folii a necháme kvasit cca 12 hodin.
Těsto- PŘIPRAVUJEME RÁNO:
- rozkvas
- 150ml vlažného mléka
- vejce
- 50g rozpuštěného másla (+ na potření)
- vanilkový cukr
- 50g třtinového cukru
- špetka soli
- 350g špaldové mouky
- povidla se skořicí
Do robotu, nebo jen velké mísy vyklopíme rozkvas, přidáme mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše pečlivě promícháme a poté přidáme vanilkový a třtinový cukr, špetku soli a mouku a vypracujeme těsto. Těsto poté necháme v míse přikryté utěrkou nebo folií kynout tři hodiny, objem by se měl zhruba zdvojnásobit. Poté vytřeme zapékací misku máslem a kousek si rozpustíme na potírání. Začneme balit jednotlivé buchty, vždy odebereme kousek těsta, uděláme z něj placičku, do středu dáme povidla a stočíme jako raneček. Buchty skládáme skladem dolu do pekáčku a povrch mastíme rozpuštěným máslem. Když máme pekáček plný, tak buchty přetáhneme folii a necháme kvasit v lednici. Další den ráno předehřejeme troubu na 220 stupňů a buchty necháme 10 minut péct, poté stáhneme teplotu na 150 a dopečeme zhruba 25 minut