Tentokrát jsem se v tomto receptu inspirovala jedním z nejslavnějších českých foodblogů, ač jsem celkem kreativní, použití kvásku v brownies by mě nenapadlo. A přitom, je to tak výborné, jelikož brownies je potom měkoučké a přiměřeně vlhké, bez horní tvrdé vrstvy. V receptu jsem vyměnila třtinový cukru za březový a práškovou vanilku za domácí vanilkový cukr. To, co dáte na povrch brownies je už na vás, my milujeme také ostružiny a maliny.
P.S. Kvásek používáme nerozkvašený, takže rovnou nabraný z ledničky.
Kváskové brownies, inspirace P&G foodies
- 150g hořké čokolády(70%)
- 100g másla
- 3 vejce
- 170g březového cukru
- 20g vanilkového cukru
- 120g kvásku
- 40g kakaa
- pekany
- hrubá himalájská sůl
Hořkou čokoládu si rozpustíme s máslem, lze v mikrovlnné troubě nebo v kastrůlku při nízké teplotě. V míse promixujeme vejce s březovým a vanilkovým cukrem. K vaječno-cukrové směsi přimícháme kvásek a kakao a pořádně promixujeme. Poté k těstu přilijeme čokoládu s máslem a znovu promixujeme. Menší pekáček nebo misku vyložíme pečícím papírem a těsto do něj rozetřeme, povrch (z výšky) lehce posypeme himalájskou solí a poklademe celými pekany. Brownies pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů zhruba 30 minut, mělo by být vlhké, ale propečené, střed se nesmí třást.