Dorty a zákusky,  RECEPTY

Tvarohový dort s lesním ovocem

  V poslední době nestíhám péct a chybí mi i ta inspirace… Čerstvého ovoce je pomálu, počasí je většinou pošmourné a já se snažím nám vymyslet dvě jídla denně, plus k tomu nějaké dětské varianty. Tento dort jsem připravila už před dvěma týdny, když mi procházela trvanlivost u mascarpone. Pokud máte rádi lehčí dorty bez máslového krému, tak tohle je trefa do černého. Do krému požívám nízkotučný tvaroh, který skvěle vybalancuje tučné mascarpone. Ke slazení používám březový cukr, ale můžete dle chuti nebo zásob sáhnout po moučkovém.

Tvarohový dort s lesním ovocem

  • 150g světlých sušenek
  • 50g rozpuštěného másla
  • smetana na šlehání
  • 500g mascarpone
  • 500g nízkotučného tvarohu
  • 100g březového cukru (nebo méně moučkového)
  • vanilkový cukr
  • 2 sáčky želatinového ztužovače bez vaření
  • 400g lesního ovoce
  • 2 sáčky čirého dortového želé

 

Sušenky rozdrtíme pomocí mixéru a smícháme je s rozpuštěným máslem. Velkou dortovou formu vyložíme pečícím papírem (dno) a rozprostřeme do ní rovnoměrně sušenkovou směs. Můžeme si pomoci dnem skleničky namočené ve vodě nebo lopatičkou na dorty. Měla by nám vzniknout tenká pevná vrstva. Zapneme si troubu na 180 stupňů a korpus pět minut zapečeme. Mezitím si vyšleháme vychlazenou smetanu na šlehačku, přidáme k ní mascarpone, tvaroh, březový a vanilkový cukr a prošleháme v hladkou směs. Želatinové ztužovače smícháme s 200ml teplé vody a minutu prošleháme metličkou. Poté přidáme k rozmíchanému ztužovači čtyři lžíce krému a promícháme. Rozmíchaný ztužovač s krémem vlijeme ke zbytku krému a prošleháme. Dortovou formu se sušenkovým korpusem vyložíme po krajích silikonovou dortovou folii (můžeme vynechat, ale dort nebude mít tak hezký okraj). Poté do formy vlijeme krém a pečlivě uhladíme. Dort necháme 4 hodiny chladnout v lednici. Poté navrch dortu rozložíme čerstvé či zmrazené lesní ovoce. Do kastrůlku vlijeme 500ml vody a rozmícháme ji s dortovým želé. Poté směs zahřejeme a minutu provaříme. Takto připraveným želé rovnoměrně polijeme ovoce na dortu a dáme ztuhnout na hodinu do lednice. Poté dort vyjmeme z formy a před servírováním odlepíme boční pásky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *