Tento recept je teď velmi populární na francouzských blozích, jedná se o zajímavý typ “financiers”, které jsou obohacené o čokoládu a ještě plněné čokoládovou polevou. Těsto je velmi zvláštní, neobsahuje žloutky, pouze bílky a nepoužívá se žádné kypřidlo. Do těsta se přepouští máslo do oříškové zlaté barvy, která dodává bábovičkám výjimečnou chuť. No… prostě jsme je snědli všechny k snídani.
Bábovičky plněné čokoládou
(8ks)
- 75g másla
- 50g mletých mandlí
- 85g moučkového cukru(použila jsem březový cukr)
- 75g bílků
- 25g špaldové mouky
- 35g nasekané čokolády
- na polevu – 60g hořké čokolády, 60g smetany, 10g másla
Nejdříve si připravíme přepuštěné oříškové máslo – do kastrůlku nebo smaltového hrnečku odměříme máslo, rozpustíme ho a vaříme na mírném plamenu do sytě zlaté barvy a oříškové vůně. Poté máslo přelijeme přes sítko do hrnečku, abychom se zbavili kousků chycených na dnu hrnce. V míse smícháme metličkou, mleté mandle a moučkový nebo březový cukr a poté ke směsi přimícháme také mouku. K bílkové směsi přimícháme také zchladlé přepuštěné máslo a nasekanou čokoládu (dáme si pozor na to, aby těsto nebylo po přimíchání másla teplé, protože by se čokoláda rozpustila). Silikonovou formu na bábovičky naplníme ze 3/4 těstem a bábovičky dáme péct do trouby rozehřáté na 150 stupňů, bude to trvat zhruba 15 minut (záleží na konkrétní troubě). Zlatavé bábovky vyndáme z trouby, necháme krátce zchladnout a přendáme je na prkénko vyložené pečícím papírem. Připravíme si také polevu, kterou budeme bábovky plnit, v hrnečku rozehřejeme čokoládu se smetanou a máslem a krátce provaříme, tak aby byla poleva hladká. Polevou naplníme střed báboviček, buď pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku, který si při naplnění scvakneme svorkou. Bábovičky necháme ještě čtvrt hodiny ztuhnout v lednici, servírujeme při pokojové teplotě.