Tenhle recept jsem připravovala krátce před Vánoci, když jsem zpracovávala zbytky z lednice. Byly tam dvě už pěkně uleželé cukety, poslední cibule a kozí sýr. A tak vznikla tahle jednoduchá a překvapivě moc dobrá polévka. Doporučuji v ní nešetřit s čerstvě mletým pepřem, který ji dodá příjemný říz a naopak vyváží jemnou cuketu a jemný čerstvý kozí sýr. Pokud přidáte dostatek sýra a krutonů, polévka může důstojně nahradit celý oběd nebo večeři.
Cuketová polévka
- 2 lžíce olivového oleje
- střední bílá cibule
- 2 střední cukety
- 2 stroužky cukety
- litr zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- směs semínek
- čerstvý kozí sýr
- bílý chléb na krutony
- bylinkový olej
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Olivový olej rozpálíme ve středním hrnci a cibuli na něm opečeme do světlé barvy. Poté přidáme do hrnce cuketu nakrájenou na kousky, rozmělněný česnek a zeleninový vývar. Po dobu 15 minut povaříme a poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Na krutony si rozkrájíme světlý chléb na kostičky a pokropíme ho bylinkovým olivovým olejem. Kousky chleba rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a krutony upečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů po dobu 5-10 minut (záleží na druhu pečiva). Polévku podáváme posypanou semínky, rozdrobeným kozím sýrem a krutony.