Český podzim, české hrušky a francouzská cukrařina. Asi nikdy v životě jsem tolik nepekla z hrušek, jako letošní podzim, hrušky jsou letos krásné stejně jako inspirace na francouzských kulinářských stránkách. Tenhle koláč připomíná brownie, které je klasicky těžkopádně čokoládové, ALE výborně vyvážené jemnými šťavnatými hruškami. Věřte mi, že až zkusíte kombinaci hrušek a čokolády, vezmete nakonec hrušky na milost, stejně jako já :).
Čokoládový bezlepkový koláč s hruškami
- 200g hořké čokolády (70-90% kakaa)
- 100g změklého másla
- 50 třtinového cukru
- 3 vejce
- kypřící prášek do pečiva
- 120g rýžové mouky
- 2 hrušky
- 100g mléčné čokolády
- 30g másla
- 30g lískových ořechů(bez slupky)
V kastrůlku nebo v mikrovlnce rozpustíme hořkou čokoládu, dáme si pozor, aby se čokoláda nepřipálila. Vedle si připravíme mísu a vyšleháme v ní máslo s cukrem do pěny. Poté přišleháme postupně vejce i kypřící prášek, dokud se směs nespojí. Poté za stálého šlehání přilejeme rozpuštěnou čokoládu. Poté do těsta přimícháme rýžovou mouku. Hrušky očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do těsta přimícháme hrušky a hotové těsto rozetřeme do silikonové formy (nebo jiné vymazaná máslem a vysypané kakaem). Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba hodinu. Poté ho necháme vychladnout při pokojové teplotě a vyklopíme ho na talíř, povrch pocákáme polevou připravenou z rozpuštěné mléčné čokolády s máslem a nakonec posypeme nasekanými ořechy.