Pokud chodíte na pražské farmářské trhy, určitě znáte stánky se sýrem raclette, ať už zapečeným v pečivu nebo roztaveným na vařených bramborech. Tahle švýcarská (a taky trochu smradlavá) dobrota se dá snadno připravit i v domácích podmínkách a vůbec k tomu není potřeba vlastnit speciální pánvičku na raclette. Recept je velmi snadný a je spíše inspirací na to, co vařit, pokud už taky nové nápady hledáte jen těžko. Sýr raclette kupuji v obchodech Delmart, balíček zde stojí okolo sto korun, což je srovnatelné s nákupem masa na oběd.
Brambory s raclette
(2-3 porce)
- 400g sýru raclette
- 1 kg malých brambor
- okurky cornichon
- perleťové nakládané cibulky
- sůl(himalájská/mořská)
- čerstvý pepř
Malé brambory omyjeme a i se slupkou dáme vařit doměkka (zhruba 40 minut). Poté si připravíme zapékací misku, brambory rozpůlíme a rozložíme do misky, neměly by se překrývat, raději je skládejte na bok. Na vršek brambor rozdělíme nepravidelně plátky raclette, které nekrájíme. Sýr raclette má okraje které se neokrajují a příjemně se zapečou. Pekáček s bramborami dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na zhruba 150 stupňů. Sýr by se měl roztavit, ale neměl by se připéct (sýr se musí táhnout). Brambory s raclettem bohatě posolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a podáváme s okurkami cornichon a nakládaným cibulkami.