Francouzské briošky jsou kynuté máslové houstičky, které se pečou jednotlivě nebo ve formě na chlebíček. Obohacení čokoládovými čočkami je oblíbenou variantou základního receptu. Určitě vás napadne, jé to je klasické kynuté těsto s čokoládou – ale to je omyl. Pokud se podíváte pozorně na recept, tak zjistíte že oproti tradičně českým variantám kynutého těsta neobsahuje mléko, které nahrazuje větší množství másla a vajec. Těsto také kyne o poznání delší dobu, ale finální výrobek za to doopravdy chuťově stojí.
Čokoládové francouzské briošky
- 250g špaldové mouky
- špetka soli
- 40g třtinového cukru
- 10g čerstvého droždí
- 2 vejce
- 120g másla
- 100g čokoládových čoček
- vajíčko na potření
Do kuchyňského robotu odvážíme špaldovou mouku, sůl, třtinový cukr a droždí. Ke směsi přidáme dvě vejce a zapneme robot. Když se směs promíchá, přidáme nakrájené máslo a na nízký výkon (2. stupeň z 10) necháme robot hníst těsto 15 minut. Poté těsto necháme dvě hodiny kynout a následně do něj přimícháme čokoládové čočky. Aby se nám s těstem dobře pracovalo a zastavilo se dočasně kynutí, zabalíme ho do pečícího papíru a odložíme na 15 minut do mrazáku. Poté si těsto rozdělíme na 8 až 10 kousků a z těch vytvoříme kuličky, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch briošek potřeme rozkvedlaným vejce. Briošky necháme 30 minut až 2 hodiny kynout, při kratším čase mají popraskaný povrch jako na obrázku, pokud posečkáte, budou spíše hladké. Briošky pečeme na 120 stupňů zhruba 50 minut, dokud není povrch zlatavý.