Dneska začnu tím, že můj muž říkal, že je tahle laksa jedna z nejlepších věcí, co jsem za poslední roky uvařila. Recept na polévku jsem z větší části ukradla z říjnového vydání časopisu Food, hned jak jsem nalistovala, věděla jsem, že chci tento recept uvařit. Základem je kořeněný vývar s dýňovým pyré a kokosovým mlékem, do kterého se přidávají uvařené rýžové nudle, upečené drůbeží maso, cibule a koriandr. Tuhle polévku lze tedy spravedlivě povýšit na hlavní jídlo, které se osvědčí jako večeře během těchto podzimních plískanic.
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a krůtím masem
- 400g krůtích prsou
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky koření garam masala
- sůl
- velká červená cibule
- 800ml zelennového vývaru
- pyré z malé dýně hokkaidó (na kousky upečená a rozmixovaná dýně)
- lžička kurkumy
- 3 jarní cibulky
- stonky ze svazku koriandru(zbytek na ozdobení)
- kousek zázvoru(dlouhý jako malíček)
- 3 stroužky česneku
- větší chilli paprička
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce sójové omáčky
- šťáva z 1,5 limety (zbylá půlka na ozdobení)
- 400ml kokosového mléka
- sůl
- 2 lžíce medu
- černý a bílý sezam
- 300g uvařených rýžových nudlí
Nejdříve si očistíme krůtí prso, osolíme ho a posypeme ze všech stran kurkumou a garam masalou. Maso dáme do pekáčku, lehce podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a pečeme hodinu na 180 stupňů, průběžně kontrolujeme, jestli se voda neodpařila a maso nepřichytilo. Poté maso odkryjeme a dopékáme další hodinu, čas od času ho lehce přelijeme výpekem. V poslední čtvrt hodině přihodíme k masu na měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Uvaříme si dle návodu také rýžové nudle, necháme je ve vlažné vodě, aby se neslepily. Vývar přivedeme k varu, přidáme k němu dýňové pyré, kurkumu, na kusy nakrájené jarní cibulky, stonky koriandru, oloupaný a nakrájený zázvor a česnek, nasekanou chilli papričku, rybí a sójovou omáčku. Polévku deset minut povaříme a pak ji rozmixujeme. Do polévky přidáme šťávu z limet, kokosové mléko a už jen krátce povaříme. Polévku dosolíme a případně doředíme, měla by mít zhruba konzistenci řidší omáčky. Polévku podáváme horkou, doplněnou rýžovými nudlemi, na plátky nakájeným krůtím masem, které pokapeme medem a posypeme sezamem, trochou pečené cibule a čerstvými lístky koriandru.