Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a krůtím masem

Dneska začnu tím, že můj muž říkal, že je tahle laksa jedna z nejlepších věcí, co jsem za poslední roky uvařila. Recept na polévku jsem z větší části ukradla z říjnového vydání časopisu Food, hned jak jsem nalistovala, věděla jsem, že chci tento recept uvařit. Základem je kořeněný vývar s dýňovým pyré a kokosovým mlékem, do kterého se přidávají uvařené rýžové nudle, upečené drůbeží maso, cibule a koriandr. Tuhle polévku lze tedy spravedlivě povýšit na hlavní jídlo, které se osvědčí jako večeře během těchto podzimních plískanic.

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a krůtím masem

  • 400g krůtích prsou
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky koření garam masala
  • sůl
  • velká červená cibule
  • 800ml zelennového vývaru
  • pyré z malé dýně hokkaidó (na kousky upečená a rozmixovaná dýně)
  • lžička kurkumy
  • 3 jarní cibulky
  • stonky ze svazku koriandru(zbytek na ozdobení)
  • kousek zázvoru(dlouhý jako malíček)
  • 3 stroužky česneku
  • větší chilli paprička
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • šťáva z 1,5 limety (zbylá půlka na ozdobení)
  • 400ml kokosového mléka
  • sůl
  • 2 lžíce medu
  • černý a bílý sezam
  • 300g uvařených rýžových nudlí

Nejdříve si očistíme krůtí prso, osolíme ho a posypeme ze všech stran kurkumou a garam masalou. Maso dáme do pekáčku, lehce podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a pečeme hodinu na 180 stupňů, průběžně kontrolujeme, jestli se voda neodpařila a maso nepřichytilo. Poté maso odkryjeme a dopékáme další hodinu, čas od času ho lehce přelijeme výpekem. V poslední čtvrt hodině přihodíme k masu na měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Uvaříme si dle návodu také rýžové nudle, necháme je ve vlažné vodě, aby se neslepily. Vývar přivedeme k varu, přidáme k němu dýňové pyré, kurkumu, na kusy nakrájené jarní cibulky, stonky koriandru, oloupaný a nakrájený zázvor a česnek, nasekanou chilli papričku, rybí a sójovou omáčku. Polévku deset minut povaříme a pak ji rozmixujeme. Do polévky přidáme šťávu z limet, kokosové mléko a už jen krátce povaříme. Polévku dosolíme a případně doředíme, měla by mít zhruba konzistenci řidší omáčky. Polévku podáváme horkou, doplněnou rýžovými nudlemi, na plátky nakájeným krůtím masem, které pokapeme medem a posypeme sezamem, trochou pečené cibule a čerstvými lístky koriandru.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *