Tohle je můj nejoblíbenější recept na pečené kuře, používám stehna, ale lze takhle upéct i rozpůlené kuře. Mám tenhle recept ráda, ze dvou důvodů, první je ten, že když se peče kuře s máslem pod kůží, tak ochutí maso, které normálně zůstává pouze nasáklé solí. A za druhé, ušpiníte na hlavní jídlo s přílohou jen jeden pekáč. Spoustu let jsem měla pečené kuře spojené s kombinací grilovacího koření a kmínu, což už mi moc nevoní… jsem ráda, že tenhle recept u mě averzi k pečenému kuřeti překonal 🙂
Kuřecí stehna pečená se zeleninou a rozmarýnovým máslem
- 3 menší(nebo 2 větší) kuřecí stehna
- 4 lžíce másla
- 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
- sůl
- 4 střední nové brambory
- červená paprika
- lilek
- cuketa
- 3 větvičky cherry rajčátek
- citrón
Troubu si zapneme na 200 stupňů a připravíme si středně velký pekáček s vrstvou 2 cm vody. Poté si připravíme bylinkové máslo, ze dvou větviček rozmarýnu oškubeme lístky a nasekáme je, přidáme k nim máslo a dvě lžičky soli. Polovinu směsi natlačíme pod kůži na kuřecích stehnech (najdeme si místečko, kde se kůže odchlipuje a tudy máslo protlačíme) a zbytkem másla pomažeme stehna svrchu. Do pekáčku si nakrájíme brambory na měsíčky a na ně položíme kuřecí stehna, pečeme 30 minut. V mezičase si nakájíme na větší kusy lilek, papriku a cuketu. Do pekáče přendáme připravenou zeleninu, lístky ze zbylého rozmarýnu a stehna, která na ní leží otočíme kůží dolů. Pečeme hodinu, během které občas zeleninu promícháme. Při posledním míchání zeleninu osolíme, stehna otočíme znovu kůží nahoru, položíme na ně několik koleček citrónu a zbylým citrónem pokapeme zeleninu. Do pekáčku přidáme větvičky cherry rajčat a dopečeme zhruba 10 minut.