V poslední době jsme propadli vaření s nádechem Mexika, už dříve jsme jedli hodně avokáda, čedaru, chilli a koriandru, ale teprve teď jsme to tak nějak pospojovali dohromady. V poslední době jsem kromě tacos připravovala ještě empanady a zapečené nachosky, recepty brzy sepíšu. V tomto receptě jsem naplnila kukuřičné tortillky domácí směsí na fajitas, přidala guacamole, sýr, zakysanou smetanou a limety. A věřte mi, že to bylo stejně boží, jak to vypadalo.
Kukuřičné tacos s nápní fajitas
- 12 malých kukuřičných tortill
- 800g kuřecích prsních řízků
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 3 lžičky drcených chilli papriček
- šťáva a kůra z 1/2 limety
- 1/2 lžičky římkého kmínu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžičky soli
- 2 červené cibule
- 3 barevné papriky
- velké avokádo
- rajče
- sůl
- pepř
- hrst koriandru
- kousek červené cibule – není nutné
- nastrouhaný čedar
- zakysaná smetana
Kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na kostky, ty obalíme v marinádě připravené ze tří lžic olivového oleje, mleté červené papriky, chilli papriček, šťávy a nastrouhané kůry z poloviny limety, římského kmínu, rozdrceného česneku, třtinového cukru a soli. Maso opékáme na rozpálené pánvi dokud se nezatáhne, poté přidáme papriky nakrájené na proužky a červenou cibuli nakrájenou na klínky. Směs nepodléváme, maso a papriky budou postupně pouštět vodu. Opékáme na středním plameni zhruba deset minut, dokud není maso hotové a papriky změklé (ne rozvařené). Poté si připravíme guacamole – velké avokádo namačkáme vidličkou, přidáme k němu nadrobno nakrájené rajče, sůl, pepř, nasekaný koriandr a kousek jemně nakrájené červené cibule. Kukuřičné tortilly rozložíme na plech a necháme v troubě ohřát (je možné je nechat péct déle dokřupava) a ještě teplé servírujeme s fajitas masovou směsí, guacamole, nastrouhaným čedarem a zakysanou smetanou.