Doma mi přebývaly čtyři balíčky bebe sušenek, dva meruňkové kompoty a dvě vaničky tvarohu… a tak začíná tenhle recept, který se na to, o jaký se jednalo hokus pokus povedl na jedničku. Na sušenkovém základu svítí pikantní meruňky zalité vanilkovým krémem s tvarohem a vše korunuje drobenka a křupavé mandlové lupínky. Recept je jednoduchý na ingredience, jen je třeba vyhradit si čas na pečení, který je o něco delší než obvykle.
Zdravý meruňkový koláč s pudinkovým krémem
- 200g bebe sušenek
- 50g másla
- 2 lžíce vody
- meruňkový kompot
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 600ml plnotučného mléka
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- lžička vanilkové pasty
- 7 lžic tekuté stévie
- 6 lžic celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce moučkového třtinového cukru
- 3 lžíce másla
- 2 hrsti mandlových lupínků
Nejdříve si rozdrtíme nebo rozmixujeme sušenky, ty smícháme s rozpuštěným máslem a vodou. Velkou dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vsypeme do ní sušenkovou směs, tu roztlačíme a upěchujeme na dno formy. Poté dáme sušenkový základ péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Mezitím si slijeme meruňky z kompotového nálevu a připravíme pudinkový krém a drobenku. Na pudinkový krém smícháme tvarohy, mléko, vanilkové pudinkové prášky, vanilkovou pastu a stévii. Drobenku vytvoříme smícháním špaldové mouky, třtinového moučkového cukru a másla. Na předpečený sušenkový základ rozložíme meruňky a ty zalijeme tvarohovým krémem. Znovu vložíme do trouby péct na 30 minut, poté povrch posypeme drobenkou a mandlovými lupínky. Koláč dopékáme dalších 45 minut, necháme vychladit v lednici a před podáváním odřízneme úzkým nožem od stran formy.