Tenhle koláč vypadá jako obyčejný drobenkový koláč, ale obsahuje netradičně velké množství bílkovin, které jsou dodané vanilkovým proteinovým práškem. Ten koupíte snadno i v běžné drogerii jako je DM a pokud se velkého množství bojíte, většinou je možné koupit menší množství v sáčcích. Výhodou je, že koláč déle zasytí, protože obsahuje všechny tři makroživiny. Pokud budete chtít zůstat raději u klasiky, na blogu je již recept na rybízový koláč s drobenkou a švestkový koláč z jogurtového těsta – u těchto receptů si vystačíte s běžnými zásobami ve spíži.
Proteinový koláč s meruňkami a mandlovou drobenkou
- vejce
- 10ml tekuté stévie
- 2 lžíce kokosového oleje
- 100g bílého jogurtu
- 140g hladké špaldové mouky
- 50g vanilkového proteinu
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 80ml vody
- máslo a mleté mandle/hrubá mouka na formu
- sklenice zavařených meruňek
- 4 lžíce mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 4 lžíce hladké špaldové mouky
- lžíce tekuté stévie
- 20g rozpuštěného másla
Nejdříve v misce smícháme vejce se stévií a rozpuštěným kokosovým olejem, následně do směsi metlou zašleháme bílý jogurt. Poté přisypeme špaldovou mouku, vanilkový protein a kypřící prášek. Vše zalijeme vodou a prošleháme do hladkého těsta. Velkou zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme mletými mandlemi nebo hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozlijeme a poklademe okapanými meruňkami. Vršek koláče posypeme drobenkou vytvořenou ze čtyřech lžic mandlové a špaldové mouky, tekuté stévie a rozpuštěného másla. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 40 minut – dokud nejsou okraje zlatavé.