Doma se nám stále kupí bílky a stále je mi líto, je vyhazovat. Před pár měsíci jsem objevila recept na bílkový korpus, který se po mírné úpravě skvěle hodil na pudinkové řezy se zakysankou – a teď se k němu vracím. Základem dortu je tedy bílkový korpus s proteinem, další část tvoří karamelový krém, který také obsahuje protein a navrch padla čokoládová poleva s pekanovými ořechy a mini tyčinkami twix, aby to celé nebylo tak strašně nudně zdravé 🙂
Proteinový karamelový dort s čokoládovou polevou
- 6 bílků(240g)
- špetka soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 200g bílého jogurtu
- 80g čokoládového proteinového prášku
- 30g špaldové mouky
- 30g kakaa
- 1 “extra” karamelový pudinkový prášek
- 15ml tekuté stévie
- 500ml mléka
- 100g zakysané smetany
- 120g bílého jogurtu
- 500g nízkotučného tvarohu
- 50g vanilkového proteinového prášku
- 4 lžíce karamelového topingu(není nuté)
- 1,5 balení želatinového ztužovače
- 100g čokolády
- 100g másla
- pekanové ořechy
- mini twix tyčinky
Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli a kypřícím práškem do tuhého sněhu. Poté lžící přimícháme bílý jogurt a postupně také čokoládový protein, mouku a kakao. Dno větší dortové formy vyložíme pečícím papírem a těsto do něj rovnoměrně rozlijeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba třicet minut (propečenost otestujeme špejlí). Korpus se po upečení lehce stáhne a povrch zvrásní, to ale není špatně. Poté si uvaříme z karamelového pudinkového prášku, stévie a mléka pudink, který necháme lehce vychladnout. Do vlažného pudinku zašleháme zakysanou smetanu, jogurt, tvaroh, vanilkový protein a karamelový toping. Podle návodu připravíme želatinový ztužovač – obvykle se metlou šlehá se 150ml teplé vody, poté se přidá část krému a tato směs se vešlehá do zbytku krému. Krém vlijeme na korpus a necháme alespoň 4 hodiny chladit, poté odřízneme ráfek a dort ozdobíme polevou z rozpuštěné čokolády s máslem a povrch odzobíme pekanovými ořechy a twix tyčinkami.