Tenhle recept jsem s několika úpravami přejala z francouzského instablogu o vaření. Líbilo se mi, že je takovou věrnou verzí bounty tyčinek, ale naruby. Bábovičky se také dobře přenáší, pokud je necháte chvilku ztuhnout v lednici. V receptu je zmíněno, že se nutela nechává před pečením ztuhnout po hromádkách v mrazáku, je to z důvodu, aby byla po upečení v bábovičkách táhlá a nepřipečená, doporučuji tedy tento krok nevynechat.
Kokosové bounty bábovičky se zdravou nutelou
- 60g třtinového cukru
- 40g kokosového oleje
- 1 vejce
- 2 bílky
- lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 100g kokosového krému(tuhá část kokosového mléka)
- 30ml vody
- 140g strouhaného kokosu
- nutela – lískooříšková pomazánka – la vida vegan (bez palmového oleje, s třtinovým cukrem)
Nutelu je ideální nechat před pečením ztuhnout – na pečícím papíře na prkénku uděláme kopky z velké lžičky nutely a necháme zmrznout v lednici. Nejdříve si rozdělíme vajíčko na žloutek a bílek, který přidáme ke zbylým bílkům. Z bílků, kypřícího prášku a špetky soli vyšleháme sníh. Poté vyšleháme žloutky s cukrem a kokosovým olejem. Poté přišleháme kokosový krém, vodu a strouhaný kokos. Nakonec ke směsi lžící přimícháme bílkový sníh. Připravíme si osm silikonových formiček na muffiny nebo vymažeme kovovou formu, na dno formiček dáme po lžíci těsta, na něj položíme po kousku ztuhlé nutely a poté zakryjeme zbylým kokosovým těstem. Povrch urovnáme do roviny, směs dobře stlačíme. Bábovičky pečeme zhruba 40 minut na 160 stupňů, dokud nejsou zlatavé. Vlažné vyklopíme a můžeme otestovat.
P.S. Bábovičky příliš nenabydou, těsto není piškotové, ale spíše kokoskové.