Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Gâteau au fromage blanc – francouzský jogurtový koláč

   Je těžké vysvětlit to, z čeho se tenhle koláč vyrábí originálně ve Francii, fromage blanc je doslovně přeloženo bílý sýr, ale tváří se jako bílý jogurt se zvýšeným množstvím bílkovin. Pokud si čistě náhodou nedovezete jeden kilový kyblíček z dovolené, doporučuji smíchat tvaroh s  jogurtem podle tohoto receptu. Pravý Francouz by asi také nepoužil třtinový cukr nebo vanilkový pudink, ale tím jsem se úplně netrápila, co je důležitější, podařilo se mi koláč celkem věrně napodobit. Poslední, co mohu doporučit, nepečte koláč déle než 40 minut jako já, když to přeženete je zbytečně sušší.

Gâteau au fromage blanc – francouzský jogurtový koláč

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 50g třtinového cukru
  • 250g nízkotučného tvarohu
  • 250g bílého jogurtu
  • (nebo 500g skyru)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • kůra z poloviny citronu
  • 80g kukuřičného škrobu
  • 20g vanilkového pudinkového prášku
  • ovoce k podávání

Nejdříve si rozdělíme vajíčka na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh a odložíme. Ke žloutkům přisypeme třinový cukr a šleháme, dokud se nevytvoří nadýchaná pěna. Poté přišleháme tvaroh, jogurt, vanilkový cukr a kůru z citronu. Následně vyšleháme se zbylým kukuřičným škrobem a vanilkovým pudinkovým práškem. Do těsta lžící opatrně přimícháme bílkový sníh a hotové těsto přemístíme do silikonové formy (jinou je nutné vymazat máslem a vysypat hrubou moukou). Koláč pečeme na 160 stupňů zhruba 40 minut, poté ho po několika minutách překlopíme na talíř a necháme vychladit v lednici. Podáváme s čerstvým ovocem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *