Tyhle řezy trošku připomínají slavný rakouský schwarzwaldský dort, ale jsou na přípravo daleko rychlejší a zdravější. V neposlední řadě jsem do nich místo višní použila české velké třešně z loňské sklizně – čekaly v mrazáku na svou příležitost. Do řezu padne jeden sáček želatiny v plátcích, polovina do třešní, druhá do tvarohového krému, její použití jsem zapsala na receptu, ale v případě nejistoty je návod znovu uvedený i na sáčku. Pokud ji nesvaříte na uhel, nemělo by se nic pokazit. Pokud se bojíte porcování řezů, můžete použít místo zapékací misky malou dortovou formu s odjímatelným ráfkem.
Nepečené tvarohové řezy s třešňovým želé
- 1 balení světlých sušenek bebe (obdelníky)
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 1 vanilkový cukr
- 1 balení želatiny v plátcích
- 500g nízkotučného tvarohu
- čekankový sirup/med
- 25g hořké čokolády
- jahody nebo jiné ovoce a ozdobu
Střední zapékací misku (ideální je skleněná z Ikey) vyložíme sušenkami bebe – na dno mi vyšlo osm sušenek. Vypeckované třešně přendáme do kastrůlku a svaříme je s polovinou vanilkového cukru a trochou vody. Mezitím si namočíme do 4 lžic vody polovinu balení želatiny (3 plátky), po deseti minutách tuto směsku zahřejeme a počkáme dokud se nerozpustí. Želatinu přilijeme k višním a necháme zchladnout, ideálně několik minut v lednici. Třešňovou směs opatrně rozetřeme na sušenky a na povrch opět naskládáme sušenky. Tvaroh si vyšleháme se zbylou polovinou vanilkového cukru a s čekankovým sirupem nebo medem dle chuti. Zbylé tři plátky želatiny si opět na deset minut namočíme ve čtyřech lžicích vody a poté znovu zahřejeme, dokud se nerozpustí. Želatinu vlijeme k tvarohové směsi a pečlivě prošleháme. Poté tvarohovou směs rovnoměrně nalijeme na druhou vrstvu sušenek a na povrch nastrouháme hořkou čokoládu. Řezy necháme 3 hodiny ztuhnout v lednici.
P.S. Podávala jsem je s jahodami, protože třešně už nezbyly 🙂