Po přečtení názvu nebo výčtu ingrediencí by se správný Ital i Francouz otřásli zděšením, ale v podstatě odráží pointu receptu – základem je lehce ozdravený francouzský quiche doplněný o čtyři druhy různých zahraničních sýrů – kozí buche, čedar, grana padano a brie. Navrch koláče padlo několik rajčátek, které osvěžili tenhle skvělý sýrový koláč. Kdysi jsem začala přidávat do zálivky vaničkový tvaroh a už jsem se toho zvyku nezbavili, quiche jsou s ním méně tučné, více pevné a sytější.
Celozrnný quiche quattro formaggi s rajčaty
- 150g celozrnné špaldové mouky(nebo pšeničné)
- 1/2 lžičky soli
- 100g studeného másla
- 4 lžíce studené vody
- 200g kozího sýra typu buche
- 100g čedaru
- 100g grana padano/parmazán
- 100g hermelínu/brie
- 150g cherry rajčat
- 250g nízkotučného tvarohu
- 200g zakysané smetany
- 2 vejce
- sůl, pepř
- sušený tymián
Nejdříve si připravíme těsto, v míse smícháme mouku se solí a přidáme vychlazené na kusy nakrájené máslo. Vytvoříme rukou drobenku, kterou zvlhčíme čtyřmi lžícemi vody. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chladit hodinu v lednici. Mezitím si nakrájíme sýry na kusy (grana padano je lepší nastrouhat) a přepůlíme omytá cherry rajčátka. Připravené těsto rozválíme do kruhu na podložce podsypané moukou a přeneseme do dortové nebo koláčkove formy. Ve formě upravíme těsto tak, aby vznikly okraje vysoké 5 centimetrů. Dno korpusu propícháme vidličkou a necháme předpékat 20 minut v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Když je korpus předpečený, rozložíme si do něj směs nakrájených sýrů (část můžeme nechat na ozdobu, já použila kozí) a zalijeme smetanovou zálivku vytvořenou prošleháním tvarohu, zakysané smetany, trošky soli, pepře a sušeného tymiánu. Navrch koláče rozložíme rajčátka nebo odložený sýr a posypeme další dávkou sušeného tymiánu. Koláč dopékáme dalších 40 minut, dokud sýry nejsou zlatavé.