Když jsem před třemi lety pracovala v kavárně Riviéra v Příbrami, tak tenhle dort patřil mezi top čtyřku, kterou jsme dennodenně pekli. Vzniknul z nutnosti zužitkovat bílky zbylé z lineckých těst a náplně do věnečků (nepokrytě přiznávám inspiraci časopisem Albert a zahraničními blogy, kde andělské dorty frčí). Moje verze dortu je do kruhové formy s plným středem a používám voňavější třtinový cukr, rozvar z malin a méně bílkového krému na potah. Každopádně dort je stále nadýchaný a slaďoučký, i když množství cukru stahují nakyslé maliny.
Andělský bílkový dort s malinami
- 12 bílků (360g)
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr (20g)
- 150g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
- 2 bílky
- 160g cukru (použila jsem vanilkový)
- 50 ml vody
- 500g malin
- 50g strouhaného kokosu
První dávku dvanácti bílků vyšleháme se solí a kypřícím práškem. Když začne bílkový sníh tuhnout, zašleháme do něj třinový a vanilkový cukr. Směs šleháme tak dlouho, dokud není sníh lesklý a směs téměř hladká (třtinový cukr zanechá náznak krystalků). Poté opatrně přimícháme stěrkou mouku. Hotové těsto rozdělíme do dvou velkých dortových forem, u kterých jsme dno vyložili pečícím papírem. Korpusy pečeme na 150 stupňů zhruba 40 minut, dokud není povrch nazlátlý. Počkáme dokud nevychladnou, odřízneme je ze stran formy a podélně rozpůlíme. Vzniklé čtyři díly korpusu promažeme teplými rozmačkanými svařenými malinami. Nakonec si připravíme krém na povrch dortu. Zbylé dva bílky vyšleháme a mezitím si v kastrůlku svaříme zbylých 160g cukru s 50ml vody. Horký cukerný sirup přiléváme během šlehání k předpřipravenému bílkovému sněhu a tím ho osladíme a zpevníme. Hotový krém šleháme dokud není vlažný a poté s ním pomažeme strany dortu. Nakonec dort posypeme strouhaným kokosem a necháme v lednici ztuhnout.