V dobách, kdy jsem pracovala v kavárně Riviéra (tři roky zpět) patřil tenhle quiche k mým nejoblíbenějším. Po těch letech jsem se k němu s drobnými úpravami vrátila a s tím se mi vrátily i vzpomínky a chuť upéct několik věcí, na které poslední roky moc nebyl čas. Do quiche jsem použila celozrnnou mouku, protože je koláč o poznání křupavější a tvaroh, protože stáhne tučnost koláče a chuťově ho odlehčí. Pokud máte doma čerstvého lososa, klidně ho použijte syrového a nakrájeného na tenké proužky a sýrovou zálivku trochu více dosolte.
Celozrnný zdravý quiche s lososem
- 150g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 2 špetky soli
- 100g vychlazeného másla
- 4 lžíce studené vody
- 200g uzeného lososa
- 100g čedaru
- červená cibule
- 250g nízkotučného tvarohu
- 200g zakysané smetany
- 2 vejce
- sůl, pepř
- sušený tymián
Do mísy si odvážíme mouku, přidáme sůl a na kostky nakrájené máslo. Krátce propracujeme a přidáme vodu. Z těsta vytvoříme hladkou kouli, kterou necháme v lednici hodinu chladit. Poté si těsto na ploše podsypané moukou lehce rozválíme, přendáme do koláčové nebo dortové formy a rukama dotvoříme korpus, který bude mít zhruba 4 cm vysoké okraje. Dno korpusu propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů na deset minut. Mezitím si nakrájíme lososa na větší kousky, čedar na kostičky a cibuli na kroužky. V misce si metlou promícháme zálivku z tvarohu, zakysané smetany, vajec, soli, pepře a 2 lžiček tymiánu. Do předpečeného korpusu navršíme většinu připraveného lososa, čedaru a cibule. Náplň zalijeme zálivkou a navrch ozdobně rozložíme zbytek lososa, čedaru a pěknější kolečka cibule. Quiche lehce posypeme tymiánem a dáme péct na 170 stupňů zhruba na 50 minut, dokud není povrch zlatavý a koláč pevný.