Léto vybízí k testování receptů, které využijete na rychlý oběd nebo večer při posezení. Tenhle chlebíček takové využití má, pokud tedy nenearazíte na někoho, kdo nemá rád kozí sýr :D… Kombinuji francouzské suroviny – kozí sýr, rajčata, tymián; ale chlebíček bude výborně chutnat i pokud vyměníte kozí sýr za čedar nebo goudu a rajčata za šunku. Špaldová mouka je stejně jako u všech mých receptů snadno nahraditelná klasickou hladkou pšeničnou.
Slaný chlebíček se sušenými rajčaty a kozím sýrem
- 15g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- špetka cukru
- 180g hladké špaldové mouky
- 1 lžička soli
- 3 vejce
- 50g rozpuštěného másla
- 200g kozího sýra (buche)
- hrst sušených rajčat naložených v oleji
- hrst bazalkových lístků
- 3 větvičky tymiánu
Nejdříve si připravíme kvásek. Mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí, přidáme také špetku cukru. Vedle v míse si smísíme mouku se solí. Postupně k mouce přihodíme 3 vejce, rozpuštěné máslo a oživený kvásek(dělá bubliny). Umícháme hladké těsto, do kterého ještě přidáme na kousky nakrájený kozí sýr, nasekaná sušená rajčata a omyté lístky bazalky a tymiánu. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem, dobré je nastřihnout rohy, papír pak lépe drží ve formě. Těsto vlijeme do připravené formy a necháme hodinu kynout. Poté pečeme dozlatova v troubě rozpálené na 180 stupňů, bude to trvat okolo hodinky. Chlebíček krájíme až dobře vychladný, jinak by se srazil.