Druhý jarní recept s rebarborou a jahodami, je to naoko tradiční piškotová klasika, ale zároveň kombinuje jogurtové těsto nadlehčené bílky. Každopádně nečekejte žádný přeslazený a suchý koláč, ale pravý opak. Jogurtová těsta mám v kombinaci s ovocnými koláči hrozně ráda, protože zabrání tomu, že by bylo nutné přilévat litry oleje a koláč tím “ztěžknul”.
Ovocný koláč s jahodami a rebarborou
- 2 vejce+2 bílky
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 8 lžic tekuté stévie
- 2 lžíce kokosového oleje
- 350g bílého jogurtu
- 360g hladké mouky
- 4 stvoly rebarbory
- 400g jahod
- mandlové lupínky
Rozdělíme si vejce a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ve velké míse si smícháme žloutky s vanilkovým cukrem, kypřícím práškem, kokosovým olejem, stévií a bílým jogurtem. Přispyme mouku a dobře promícháme. Nakonec do těsta zamícháme vyšlehané bílky – chce to trošku trpělivosti, protože je těsto jogurtové. Hotové těsto rozetřeme do velkého pekáče vyloženého pečícím papírem. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kolečka, jahody očistíme a nakrájíme na větší kusy. Připravené ovoce rozložíme na těsto a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme na 150 stupňů jednu hodinu, dokud nezačnou hnědnout okraje.