Skoro vždycky, když nám mažu svačinky někam na cesty, tak se jedná o vlastní pečivo. Je spousta způsobů, jak si vytvořit lepkové i bezlepkové pečivo v několika minutách a ušetřit cestu do obchodu. Zároveň budete přesně vědět, co jíte. V tomto chlebíku by bylo možné nahradit špaldovou mouku rýžovou, která zafunguje stejně a je bezlepková. Skvělé je to, že po chuti nepoznáte, že se nejedná o klasický chléb.
Nekynutý špaldový chléb z kefíru
- 200g hladké špaldové mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1 rovná lžička soli
- 1 rovná lžička cukru
- 150ml kefíru (ideálně domácí)
- semínka na posyp
V míse si postupně smícháme mouku, kypřící prášek, sodu, sůl a cukr. Poté přilijeme kefír a vše společně pormícháme do hladkého a trochu lepivého těsta. Plech si vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Těsto na chleba překlopíme z misky na plech a pomocí rukou namočených ve vodě uhladíme jeho povrch. Nakonec můžeme posypat semínky, ale při krájení se hodně drolí. Chléb pečeme 10 minut na 220 stupňů a poté teplotu stáhneme na 170 stupňů a dopečeme. Když je náš výrobek chlebově zlatavý, tak je upečený.