Když jsem byla dítě, nikdy jsem dukátové buchtičky ve školní jídelně nejedla a nezměnilo se to ani v dospělosti. Buchtičky mi přišly suché nebo oschlé a vanilkový krém zase příliš sladký. Všechna ta léta mi zkompenzovaly nové zdravé a doma vyrobené buchtičky, které jsou pekně měkké a nepřeslazené. Velkým bonusem je to, že jejich příprava je oproti kynutým opravdu expresní.
Zdravé proteinové dukátové buchtičky s šodó
(2-4 porce)
- 3 vejce
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 150ml mléka
- 50g medu
- 90g hladké špaldové mouky
- 20g vanilkového proteinu
- 10g kokosové mouky
- 500ml mléka + 150ml vody (nebo další mléko)
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- lžíce medu
- 30g proteinu
- lžíce amaretta/rumu
- borůvky/lesní ovoce
Na buchtičky si připravíme malý pekáček a vyložíme ho pečícím papírem. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků, kypřícího prášku a soli vyšleháme tuhý sníh. Ve druhé míse prošleháme žloutky, mléko, med, špaldovou mouku, vanilkový protein a kokosovou mouku. Ke směsi lžící opatrně přimícháme bílky a dáme péct na 150 stupňů dokud povrch nezezlátne. Po vychladnutí otočíme a nakrájíme na kostky. Na vanilkový krém si v hrnci smícháme mléko, vodu, pudinkový prášek, med, druhou dávku proteinu a amaretto. Za stálého míchání metlou svaříme na vanilkový krém. Buchtičky podáváme s tepelým krémem a borůvkami nebo lesním ovocem.