Asijská nálada v oblasti gastronomie nás pořád neopouští, a tak nemůžete čekat změnu ani v tomto receptu, který hezky padne do jarní nálady. Jemně upečený mořský vlk alias morčák obecný (ten název je, uznávám, bizár) se svěžím salátkem. Jídlo je lowcarb, pokud to nepřeženete s mangem a je také nízkotučné, takže úplně superzdravé. Místo arašídů, které jsou pro thajskou kuchyni typické, jsem použila opečené kešu, které chutnají trochu jako popcorn a salát příjemně ozvláštní.
Mořský vlk s limetkami a koriandrem a thajský mangový salát
- 2 mořští vlci
- 1 limeta (nebo polovina a kousek citronu)
- hrst čerstvého koriandru
- stonek citrónové trávy
- 6 bílků
- špetka soli
- 1 kg hrubé krystalové soli
- 1 mango
- 1/2 červené cibule
- 1/2 salátové okurky
- 1/4 ledového salátu
- hrst čerstvého koriandru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžíce vinného nebo jablečného octa
- sůl, pepř
- 50ml horké vody
- 2 hrsti kešu ořechů
Nejdříve omyjeme vlky teplou vodou a do břišní dutiny vložíme kolečka limetky, čerstvý koriandr a kusy stonků citrónové trávy. Ve velké míse si se špetkou soli vyšleháme bílky do tuhého sněhu a lžící do ní zamícháme všechnu krystalovou sůl. Plech vyložíme pečícím papírem a vytvoříme na něm dvě lužka z menší poloviny slaného sněhu. Na ně položíme rybí a pokryjeme zbylým sněhem, rybí hlavičky a ploutvičky mohou vykukovat. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a zakryté mořské vlky pečeme zhruba 50 minut, dokud slaný sníh nezezlátne. Poté slanou krustu velmi snadno odlomíme a rybu ještě teplou podáváme. Mořský vlk bude díky solné krustě propečený, ale ne vysušený.
Rybu podáváme s thajským salátem, na který si nejdříve připravíme zálivku, tak že smícháme rybí omáčku, med, rýžový a vinný ocet, špetku soli a pepře. Výslednou směs zalijeme horkou vodou, promícháme a nechám vystydnout. Poté připravíme samotný salát. Mango a okurku očistíme a nakrájíme na tenké proužky, cibule nakrájíme na tenká půlkolečka a ledový salát nakrájíme na tenké proužky. Směs promícháme se zálivkou a na lístky natrhaným koriandrem a necháme vychladit. Hotový salát servírujeme s kešu, krátce opečenými na suché pánvičce.