Poslední měsíce u nás frčí asijská kuchyně, do té míry, že curry máme alespoň dvakrát týdně a často i čtyřikrát. V posledním týdnu můj drahý vyslovil přání, jestli bych neudělala arašídovou omáčku, protože arašídové máslo se u nás samo o sobě už nejí a zbytečně nám doma překáží. Přání bylo vyslyšeno a věřte, že tyhle nudle jsou fakt peckové.
REEDIT: Recept je trošku poupravený a místo medailonků jsem použila trhané hovězí, což dělá z receptu skvělou fúzi, která má opravdu říz.
Rýžové nudle s arašídovou omáčkou a trhaným hovězím
(6 porcí)
- 400g hovězí zadní kýty
- drcené chilli
- sůl, pepř
- 250g rýžových nudlí vermicelli
- 300g fazolových lusků
- 4 jarní cibulky
- klíčky – hrachové, bambusové
- 150g arašídového másla
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky (skvělá je značky kikkoman)
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru (2cm)
- 1 limeta
- 2 lžíce medu
- 1 chilli paprička
- 150ml horké vody
- koriandr a limeta k podávání
Nejdříve si připravíme hovězí maso, můžeme i den dopředu. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Posypeme ho solí, čerstvým pepřem a chilli. Poté maso dáme s vodou dusit do pomalého hrnce na 7 hodin(nejdříve s víkem, potom lehce poodkryté) NEBO maso opečeme zprudka na pánvi vymazané olejem, zalijeme vodou a přiklopené dusíme 3 hodiny. Vznikne nám měkké maso a trochu vývarové omáčky, maso roztrháme vidličkami na vlákna a zalijeme ho výpekem, aby nebylo suché a zároveň bylo ochucené.
Nudle namočíme do teplé vody, aby nám změkly a nemusely se vařit. Připravíme si omáčku, do velké misky dáme arašídové máslo, rybí omáčku, sójovou omáčku, nastrouhaný česnek a zázvor, vymačkanou šťávu z limety, med a nasekanou chilli papričku. Do směsi poté přilijeme 150 ml horké vody a promícháme. Zeleninu si nakrájíme na proužky a fazolky bez konců na kousky. Do pánve nalijeme lžící sezamového oleje a začneme zprudka opékat nakrájené fazolky a jarní cibulky. Ke změklé a lehce očouzené zelenině přidáme připravenou arašídovou omáčku. Vše pořádně minutu mícháme až se omáčka spojí. Nakonec přidáme okapané rýžové nudle, hovězí maso a klíčky a za stálého míchání opékáme dokud nejsou nudle měkké. Pokud se nám směs připéká, tak vždy přidáme trochu vody. Na talíře servírujeme horké nudle s koriandrem a limetou.