Doma se nám vrší bílky, protože můj přítel si na ně před lety vybudoval intoleranci (12 syrových vajec denně v kefíru, to chceš) a teď se to s nimi snaží nepřehánět. Vždycky, když se sklenice plní, snažím se vymyslet, co s nimi. Pusinky se mi většinou dělat nechce, protože Pavlovy jsou nejlepší s čerstvým letním ovocem, Andělský dort zase potřebuje spoustu v zimě nedostupných malin, bílkové omelety mě netáhnou… a to je čas na tento bílkový biskupský chlebíček. Neděste se tmavší karamelové barvy, tu způsobil kokosový cukr, pokud použijete klasicky krystalový cukr, tak váš chlebíček bude klasicky světlý.
Bílkový biskupský chlebíček s kokosovým cukrem
- 7 bílků (cca 210g)
- špetka soli
- 100g kokosového cukru (může být i klasický)
- lžička vanilkové pasty
- žloutek
- lžička kypřícího prášku
- 160g špaldové mouky
- 70g rozpuštěného másla
- hrst brusinek
- hrst kandované pomerančové kůry
- hrst mandlí
- 30g hořké čokolády
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Bílky si vyšleháme se špetkou solí dotuha a poté s nimi pečlivě prošleháme kokosový cukr, za snížených otáček přišleháme také vanilkovou pastu, žloutek a kypřící prášek. Nakonec přišleháme také mouku a rozpuštěné nepříliš horké máslo. Lžící do těsta přimícháme brusinky, kandovanou pomerančovou kůru, mandle a nasekanou hořkou čokoládu. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 45 minut, dokud není povrch tmavě zlatý. Chlebíček po dopečení necháme deset minut stát a teprve poté vyklopíme. Povrch můžeme ještě polít čokoládovou polevou, ale není to nutné.