Klasické italské lasagne jsou sice skvělé, ale z výživového hlediska to hitparáda hned z několika důvodů není – bešamel je kombinace mléka zahuštěného moukou, maso se často dělá na zbytečném množství oleje, těstovinové pláty jsou z vysokolepkové pšenice a jako bonus se do omáčky lije smetana. Sečteno a podtrženo, vznikne kalorická bomba, kterou si ve zdravém režimu dáte k jídlu možná jednou do měsíce. Ale, nemusí to tak být! Nabízím zdravou verzi bez lepku, bešamelu, se spoustou zeleniny a také zjemněnou kokosvým mlékem, které ve výsledném výrobku nepoznáte.
Bezlepkové zdravé lasagne s hovězím a zeleninou
(velká zapékací miska z Ikey nebo 2 malé)
- 2 cibule
- 500g mletéhé hovězího masa
- 1 hovězí bujon (želé ve vaničce)
- 2 velké mrkve
- 2 kořenové petržele
- 2 konzervy sekaných rajčat
- 4 velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- bazalka
- tymián
- sůl
- 150ml kokosového mléka
- 250-300g bezlepkových plátů na lasagne (dobré má Spencer)
- 2 mozzarely
- 40g strouhaného pecorina nebo parmazánu
Nejprve si připravíme omáčku, přičemž buď postupně suroviny opékáme na dvou lžících olivového oleje a poté dusíme nebo (jako já) použijeme pomalý hrnec. Cibuli nasekáme nadrobno a vhodíme do pomalého hrnce, přidáme také maso a promícháme. Mrkve a petržel očistíme a nahrubo nastrouháme a přidáme k masu. Poté přidáme vaničku bujonu, obě plechovky sekaných rajčat, hrnek vody a nasekaný česnek, lžičku tymiánu a tři lžičky bazalky. Čerstvá rajčata přelijeme vroucí vodou a poté je prudce zchladíme, díky čemuž půjdou snadno oloupat. Nakrájíme je a přidáme je k masovozeleninové směsi, vš necháme v pomalém hrnci nebo klasickém dusit do změknutí (v pomalém hrnci to jsou 4 hodiny na vyšší výkon). Poté přilijeme kokosové mléko a směs ochutnáme, případně ji dosolíme. Omáčka by měla být poměrně řídká (asi jako polévka), protože ji lasagne dost velké množství nasají.
Připravíme si zapékací misku a na dno si vlijeme trochu směsi, na ni položíme pláty lasagní, měly by být aspoň 3 cm od sebe, i od krajů, tedy nepokryjí celou plochu. Lasagne během pečení nasají vodou a zvětší se do stran a tím teprve pokryjí celou plochu. Pláty lasagní přelijeme opět omáčkou, tu překryjeme pláty a tak pokračujeme, dokud nám suroviny nedojdou. Vršek lasagní musí tvořit omáčka, kterou posypeme nastrouhanou mozzarelou a pecorinem. Lasagne pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut, dokud není povrch zlatý a křupavý.