Chilli con carne je jedno z jídel, kterými uděláte vyloženě radost svým mužům. Mému příteli se rozzářila očka, jen když viděl ty fotky, které právě přidávám do tohoto příspěvku :D. Pokud máte pomalý hrnec, tak je snadnost přípravy tohoto jídla na totálním maximu – naházet první část, nechat být, naházet druhou část, nechat být. Pokud budete vařit v hrnci, přece jen hlídejte, jak moc se vyvařuje tekutina, aby vám chilli nezuhelnatělo.
Chilli con carne
- 1 červená cibule
- 500g mletého masa
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 pálivá chilli paprička
- sůl, pepř
- lžička oregána
- 2 konzervy červených fazolí
- 1/2 – 3/4 konzervy kukuřice
- 20g hořké čokolády (85% kakaa)
- zakysaná smetana, limeta, chilli k podávání
Červenou cibuli si nakrájíme najemno a buď ji dáme spolu s masem do pomalého hrnce, nebo nejprve cibuli v klasickém hrnci opečeme a poté na ní opečeme také maso. Následně přidáme sekaná rajčata, půl hrnku vody, rozmělněný česnek, mletou papriku, nasekanou chilli papričku, trochu soli, pepř a oregáno. Společně dusíme do změknutí (nebo 3 hodiny v pomalém hrnci). Poté přidáme červené fazole a kukuřici a vaříme do změknutí, zároveň se fazole nesmí rozpadout (v pomalém hrnci to trvá zhruba 1,5 hodiny). Nakonec přidáme nasekanou čokládu a necháme ji rozpustit. Ochutnáme, případně dosolíme nebo přisypeme ještě další chilli papričky. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a limetou, s pečivem nebo ryží.