Nějaký čas jsem pomrkávala na vzhledově zajímavou variantu palačinek, která se v Americe nazýva Dutch baby. Není to nic, co by v našich končinách zatím získalo nějakou větší oblibu. Což, musím říct po dnešním ránu, je strašná chyba! Oceňuji to, jak je recept rychlý, dobrý a snadný na mytí nádobí. Jedinou vadou je nutnost litinové pánve nebo pekáče, protože je nezbytné, aby daná nádoba dobře držela teplo, když ji vyndáváte ven z trouby.
Zdravá dutch baby palačinka
(2-4 porce, záleží na strávnících)
- 3 větší vejce (velikost L)
- 200ml čerstvého mléka
- 10ml tekuté stévie
- lžička vanilkové pasty (extraktu)
- 95g hladké špaldové mouky
- 25g másla
- ovoce na ozdobení, marmeláda, oříškové máslo, zakysaná smetana, proteinella atd.
Nejdříve si připravíme litinovou pánev a vložíme ji do trouby rozpálené na 220 stupňů. Do mixéru si vyklepneme tři vejce, přidáme mléko, tekutou stévii, vanilkovou pastu a špaldovou mouku. Umixujeme hladké těsto, které je řidší než na palačinky. V rozpálené litinové pánvi rozpustíme máslo. Pánev ještě na dvě minutky vrátíme do trouby, a poté, když je řádně vymazaná máslem ji znovu rychle vytáhneme a vlijeme do ní všechno těsto. Vrátíme do trouby a teplotu stáhneme na 180 stupňů. Palačinku necháme zhruba 20 minut péct dozlatova, v druhé polovině pečení se začnou objevovat obří bubliny, které po vytažení splasknou. Hotová palačinky má nadýchané křupavé okraje a měkky palačinkový střed. Podáváme ji horkou přímo z pánve s ovocem, či marmeládou nebo s zdravějšími alternativami nutely a zakysanou smetanou nebo oříškovými másly.