Zdravý hummus? Vždyť hummus je vždycky zdravý, ne?! No… ani ne. Když si začnete pročítat etikety nebo recepty, budete možná překvapeni. Kupovaný hummus obsahuje i méně než polovinu cizrny a celkem velké množství slunečnicového oleje, s ním naopak nepracují domácí recepty na jeho výrobu, ovšem zase obsahují až příliš velké množství oleje olivového. Proto tenhle recept pracuje s trochu lehčí variantou této klasiky, obohacenou o pikantní chilli.
Pikantní zdravý hummus s chilli
- 1 plechovka cizrny (270g obsah) nebo přibližně stejné množství uvařené cizrny
- 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 větší stroužek česneku
- sůl, pepř
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/5-1/4 hrnečku vody
- vločky chilli
- olivový olej k zakápnutí
Do mixeru vhodíme většinu cizrny, půl hrsti odložíme stranou na ozdobu. Poté do mixéru přidáme také tahini, olivový olej, římský kmín,nadrcený česnek, trošku soli, řádnou dávku pepře, citrónovou šťávu a nakonec také trochu vody. Množství je na uvážení, hodně záleží na to, jak moc hustý hummus preferujete. Směs pečlivě mixujeme zhruba na třikrát s pečlivým promícháváním mezi mixováními. Hotový hummus přendáme do misky, povrch ozdobíme jako vlny zadní stranou lžíce, lehce zakapeme olivovým olejem a posypeme chilli. Podáváme s chlebem nebo opečenými pitachleby, krekry nebo jen se zeleninou.