K tomuto receptu mám předem několik připomínek a varování, pekanovou mouku jsem dostala od přítele a je značky al-rashid, kde ji sehnal netuším, ani kolik stálo kilové balení (radši možná nevědět). Každopádně dost dobře chutná těsto také s mandlovou moukou, která je za rozumnou cenu v Lidlu. Nedoporučuji používat namleté ořechy, protože nejsou tak vysušené jako ořechové mouky a negarantuji, že bude těsto držet. Druhá připomínka se týká toho, že okrájení jablek je náročné, a proto doporučuji zaměstnat na pomoc někoho z rodiny.
Koláč z křehkého oříškového těsta s jablky a tvarohem
křehké těsto:
- 125g pekanové mouky (nebo mandlové)
- 125g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 2 lžíce tekuté stévie
- 1 vejce
- 100g másla
tvarohová náplň:
- 500g nízkotučného tvarohu
- 1 vejce
- tekutá stévie
- lžička vanilkové pasty
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- hrst hrozinek/brusinek
jablečná náplň:
- 10 větších jablek
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce medu
- 3 lžičky skořice
- 1 lžíce citrónové šťávy
- mandlové lupínky/sekané mandle
Nejdříve si připravíme křehké těsto – promícháme pekanovou mouku, špaldovou mouku a sůl. Poté k nim přidáme tekutou stévii a vejce. Základ těsta promícháme vařečkou a poté přidáme na kostky nakrájené máslo. Zpracujeme hladké těsto, které necháme v míse a vložíme odpočinout do lednice. Mezitím si umícháme tvaroh s vejcem, stévií dle chuti, vanilkovou pastou, vanilkovým pudinkem a hrozinkami. Odložíme tvaroh a jako další si očistíme jablka a nakrájíme je na plátky. V hrnci si rozehřejeme máslo a med, když začne směs karamelizovat, tak přidáme jablka, skořici a citrónovou šťávu. Vše opékáme zhruba deset minut než jablka lehce změknou, zhruba každé dvě minuty promícháme. Poté si připravíme velkou dortovou formu a její dno vyložíme pečícím papírem. Těsto roztlačíme v tenké vrstvě na dno i stěny formy. Poté do připraveného korpusu rozetřeme tvaroh a něj rozložíme jablkovou směs. Vrch pořádně stlačíme, aby v koláči nebyly bubliny a ještě finálně posypeme trochou mandlových lupínků. Necháme péct troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 65-70 minut. Koláč krájíme až řádně vychlazený z lednice.