Polévky,  RECEPTY

Polévka z kořenové zeleniny a zázvoru

V době třeskutých mrazů, takových jež panovaly minulý týden, přichází čas na extrazahřívací polévky jako je tahle z kořenové zeleniny a zázvoru. Po první lžíci vám bude tepleji a po celé misce budete červení až za ušima. Pokud budete vařit dětem, omezte množství  zázvoru i chilli, jinak budete nejspíš utírat dětské slzičky.

Polévka z kořenové zeleniny a zázvoru

  • 4 mrkve
  • 4 kořenové petržele
  • 2 brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1 porce zeleninového bujonu
  • 2 lžičky sušeného zázvoru
  • špatka chilli
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana/jogurt k podávání
  • chilli vločky a piniové oříšky k podávání

Nejdříve si očistíme mrkev, kořenovou petržel a a brambory. Zeleninu nakrájíme na větší kostky a necháme opékat ve větším kastrolu na másle. Když začne vonět, zalijeme ji vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Do hrnce poté přidáme zeleninový bujon, sušený zázvor, chilli, rozdrcený stroužek česneku, namletý pepř a trochu soli. Vše necháme pů hodiny vařit a občas směs promícháme. Když je zelenina tak měkká, že se rozpadá, tak polévka rozmixujeme. Směs poté ještě zahřejeme a dvě minuty provaříme. Pokud je polévka hustá, tak přidáme vodu a případně dochutíme další solí a pepřem. Podáváme horké s trochou zakysané smetany nebo jogurtu, lehkým promícháním se na polévce vytvoří mramorování. Ještě můžeme povrch posypat vločkami chilli a piniovými oříšky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *