Dorty a zákusky

Maková srdíčka s povidly

Až budete dělat tohle cukroví, tak se možná vyděsíte z uhelné barvy těsta a nebo se vám budou ostatní smát stejně jako mně. Ale! Nenechte se odradit, srdíčka při pečení získají takový design, jaký vidíte na fotce a spojí v sobě to nejlepší z českého tradičního pečení – tedy mák a povidla. Zásadně nedoporučuji měnit máslo za Heru a podobné tuky a to ve všech druzích cukroví, chuť i zdravotní kvalita výsledných produktů s těmito tuky poněkud pokulhává.

 

Maková srdíčka s povidly

  • 220g hladké špaldové mouky
  • 90g mletého máku
  • 60g moučkového cukru(třtinový)
  • 150g másla
  • 2 žloutky
  • švestková povidla

Cukr si smícháme s moukou a poté také s mákem. Poté přidáme na kostky nakrájené máslo a žloutky. Uhněteme těsto, které necháme alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici. Těsto po částech rozválíme na válu lehce podsypaném moukou a vykrájíme malá srdíčka, polovině z nich ještě vykrojíme dírku, kterou budou vidět povidla. Vykrájené kousky rozdělíme na plechy vyložené pečícím papírem (dáme si pozor, aby se papír nezvedal a tvary nebyly křivé). Srdíčka pečeme v troubě několik minut na 125 stupňů, záleží hlavně na typu trouby. Upečená srdíčka zesvětlají, budou pevná a zespodu budou mít lehce zlatavý nádech. Necháme je vychladnout a poté je slepíme švestkovými povidly a necháme několik dnů v chladu uležet.

 

 

2 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *