Po dlouhé době jsem si vzpomněla na svoji bábovkovou formu, která je silikonová, a tudíž odpadá to, co je u pečení bábovky nejotravnější – vymazávání formy. Vyšla jsem z jednoho původně bezvaječného receptu a o vajíčka bábovku obohatila, protože ty ve správné bábovce prostě být musí. Také jsem snížila množství tuku, protože toho tolik v bábovce zase být nemusí :D. Produkt je navzdory bezlepkovosti velmi lehký a vláčný. A na blogu často ohraná kombinace lesního ovoce a čokolády mě, jak vidíte, stále baví.
Zdravá bábovka s lesním ovocem a hořkou čokoládou
- 3 vejce
- 50g kokosového oleje
- 6 lžic tekuté stévie
- 400ml kefíru
- 200ml mléka
- 50g kokosové mouky
- 100g ovesné mouky
- 160g pohankové mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 80g 70% čokolády
- 200g lesního ovoce
Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky, nejprve vyšleháme v misce bílky do tuhého sněhu. Ve druhé misce vyšleháme žloutky s rozpuštěným kokosovým olejem a stévií. Poté k žloutkové směsi přišleháme kefír a mléko a také přisypeme kokosovou, ovesnou a pohankovou mouku s kypřícím práškem. Opatrně přimícháme bílkový sníh a poté nasekanou čokoládu s lesním ovocem. Těsto vlijeme do silikonové bábovkové formy nebo do klasické vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba hodinu. Bábovku vyklopíme a servírujeme až dostatečně zchladlou.