Začala sezóna dýní a to je jedna z mála opravdu dobrých věcí na podzimu. Už jsou pryč roky, kdy všichni vařili jenom dýňovou polévku, všude se to jen hemží novými recepty. Tento bude jeden z mých osobně oblíbených, protože je snadný, zdravý, rychlý a pěkně barevný.
Dýňová roláda
- 3 vejce
- 200g pyré z dýně
- 1 lžíce tekuté stévie
- 65 g mletých ovesných vloček
- 30g vanilkového proteinu
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 40ml vody
- 1 hrnek mléka
- 4 lžíce stévie
- 1 pudinkový prášek, příchuť smetana
- 1 lžička vanilkové pasty
- 250g nízkotučného tvarohu
Nejdříve si oddělíme z vajec žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme hustý sníh. Vedle v misce promixujeme dýňové pyré (pečená, mixovaná dýně) se žloutky a postupně přidáme také stévii, ovesné vločky, protein, kypřící prášek, skořici, perníkové koření a nakonec 40ml vody. Ještě opatrně vmícháme připravený sníh z bílků. Plech vyložíme pečícím papírem a lehce ho potřeme olejem, těsto stěrkou rozetřeme do stejnoměrné vrstvy a dáme péct na 150 stupňů zhruba na 15 minut. Poté těsto i s papírem stočíme do rolády. V mezičase si připravíme krém, na který svaříme mléko se stévií, pudinkovým práškem a vanilkovou pastou na hustý pudink. Do ještě teplého přimícháme tvaroh a krém rozetřeme na rozbalenou roládu, pevně stočíme a necháme alespoň hodinu vychladit v lednici.