Předpokládám, že jste si všimli, že ve vaření tíhnu ke kombinaci masa ze zeleninou, často v lehce středomořském duchu. Miluji bylinky, což se projevuje i tady, ráda si sypu čerstvý tymián i oregáno na saláty, tousty nebo dipů. Tenhle recept vznikl jako “čištění zbytků” z lednice, ale byl natolik dobrý, že mě máma přinutila vařit jeho obměnu o necelé dva dny později 🙂
Krůtí válečky s restovanou letní zeleninou po řecku
- 500g mletého krůtího masa
- hrst čerstvého oregána
- 6 sušených rajčat
- 2 lžíce parmazánu
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká červená cibule
- 6 větších žampionů
- 2 červené nebo žluté pepriky
- 1 střední cuketa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1 jogurt
- 2 lžíce tatarské omáčky
- koření tzatziky
Mleté krůtí si v misce smícháme s nasekanými sušenými rajčaty, lístky oregána, parmazánem, rozmělněným česnekem, trochou soli a pepřem. Z hmoty si vytvoříme válečky a opečeme je ze všech stran na rozpáleném olivovém oleji, poté pánvičku přiklopíme a maso lehce podlijeme. Dusíme ještě deset minut, v tom to čase si připravíme zeleninu. V druhé pánvi si rozpálíme druhou várku olivového oleje a nejdříve opečeme cibuli nakrájenou na klínky a žampony nakrájené na dvouentimetrové proužky, když je oboje lehce opečené přihodíme i papriky nakrájené na věší kostky a cuketu na čtvrtkolečka. Opékáme do lehkého změknnutí zeleniny, ale neměla by se rozvařit. Maso podáváme se zeleninou a falešnými tzatziky – jogurtem s troškou tatarky a koření tzatziky.