Tentokrát hodně tradiční recept, tedy piškotová bábovka obohacená trochou meruněk. Recept využívá naprosto klasické ingredience, tedy s nějvětší pravděpodobností budete mít i všechno doma. Bábovka je typicky měkká, po okrajích křupavá a hodně hodně voní. Pokud nemáte meruňky, zkuste i kanadské borůvky nebo ostružiny, které jsou právě v sezóně.
Meruňková bábovka
- 2 vejce
- 150g třtinového cukru
- 80ml olivového oleje
- 170ml mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 150g hladké špaldové mouky
- 150g polohrubé mouky
- 8 meruněk
- máslo a hrubá mouka do formy
- moučkový cukr/kokosová mouka
Vejce vyklepneme do mísy, přidáme odvážený třtinový cukr a vyšleháme do pěny. Poté přišleháme olivový olej a následně mléko. Obě mouky promícháme s kypřícím práškem a přišleháme do směsi mokrých surovin. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy vlijeme 2/3 těsta, rozložíme na něj rozpůlené vypeckované meruňky (řezem nahoru) a zalijeme zbytkem těsta. Pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu. Po lehkém zchladnutí vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem (nebo kokosovou moukou).