Přináším další dávku menší inspirace na menší dobroty, které si můžete snadno připravit doma. Tyhle dva typy patří k těm nejrychlejším, ale komu by se chtělo v tomhle horku vařit :). Obojí patří k mým nejoblíbenějším, tak snad zkusíte například ty sýry naložit také. U bagetek s chutney se mi líbí opozice jemného uzrálého sýru s pikantním nasládlým chutney.
Bagetky s chutney
- 1/2 francouzské chlebové bagety (nebo rustikální)
- 1 balení farmářského sedlčanského hermelínu (nebo franouzský Brique)
- 3 lžíce mangového chutney s chilli (Tesco)
Bagetu nařežeme šikmo na kolečka a hermelín na tenké trojúhelníčky. Na bagetky rozložíme trojúhelníčky hermelínu a mezi ně zakapeme mangovým chutney. Ihned konzumujeme.
Špízy s naloženými sýry
- 100g fety (nebo řecký sýr z Lidlu – poloviční cena)
- 100g třešinek mozzarely
- olivový olej
- 2 lžičky sušených bylinek
- 50g marinovaných oliv
- 100g barevných cherry rajčat
Fetu na krájíme na větší kostky, a dáme do misky ke slité mozzerele. Olivový olej smícháme s bylinkami a zalejeme jím sýry, aby byly ideálně úplně zalité. Necháme v lednici marinovat přes noc nebo alespoň dvě hodiny. Poté napícháme na párátka vždy po jedné olivě a kousku fety a po rajčátku s mozzerelou.