Ricotta, málo přidaného cukru i tuku a hodně čokolády… To znamená hodně parády a věřte mi, že jsem měla problém syrovou směs nesníst ještě před pečením. Chutná jako čokoládová pěna a koláč po upečení jako strašně hodně čokoládový cheesecake. Nebudu lhát, je to šíleně žravé, fakt šíleně, tedy pokud použijete dobrou čokoládu.
Bezlepkový extra čokoládový koláč z ricotty
- 2 vejce
- 30g cukru
- 1 sáček vnailkového cukru
- 150g hořké čokolády (60% a více)
- 40g másla
- 4 lžíce mléka
- 250g ricotty
- 2 lžíce kukřičného škrobu (maizena)
- 50g hořké čokolády
- 50ml smetany
- 10g másla
- máslo + kakao na vysypání formy
- borůvky
Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky a z bílků vyšleháme hustý sníh. Ve vedlejší míse prošleháme žloutky s oběma cukry. V mikrovlnce nebo klasicky v kastrolu na vařiči rozpustíme čokoládu spolu s máslem. Tuto směs přišleháme ke žloutkové a přidáme také mléko a ricottu. Poté přišleháme také kukuřičný škrob a už jen opatrně lžící přimícháme sníh z bílků. Menší dortovou formu (měla jsem asi 22 cm) vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme kakaem, takže i dno s pečícím papírem. Těsto vlijeme a povrch uhladíme, pečeme na 150 stupňů 35 minut, koláč vyjmeme z trouby, až když začne praskat povrch. Necháme vychladnout, opatrně překlopíme nebo jinak přeneseme na talíř. Povrch a tím i praskliny na koláčí zalijeme polevou připravenou ze zbylé rozpuštěné čokolády, smetany a másla. Povrch projedeme vidličkou a ozdobíme borůvkami, podáváme vychlazené.