Všude to teď hýří cuketovými perníky, tak přidám i svojí verzi. Cukety je v ní opravdu požehnaně, žádný přidaný tuk, bezlepková verzce, méně sacharidová, s proteinem a se stévií. Je to prostě hodně zdravá verze, pokud byste chtěli něco tradičnějšího, tak použijte tento recept. Ale věřte tomu, že tahle verze je snad i lepší 🙂
Bezlepkový cuketový perník
- 500g cukety (1 střední)
- 2 vejce
- 2 lžíce tekuté stévie (nebo med)
- 1 odměrka čokoproteinu
- 10g kakaa
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky perníkového koření
- 50g bílého jogurtu
- 40g kokosové mouky
- 50g rýžové mouky (nebo jiné hladké)
- 4 lžíce marmelády bez cukru (broskvová)
- 60g hořké čokolády + trochu másla
Nejdříve si cuketu umyjeme a nastrouháme nadrobnou. Šťávy z cukety slijeme a cuketu vymyčkáme, nemusí z ní zůstat úplně vysušené proužky, ale neměla by plavat. Vejce si oddělíme, v jedné míse vyšleháme bílký na sníh, ve druhé míse šleháme žloutky se stévií. Ke žloutkové směsí přišleháme postupne také protein, kakao, kypřící prášek, perníkového koření, jogurt a nastrouahnou cuketu. Poté přišleháme obě mouky a do hustého těsta opatrně lžící přimícháme bílkový sníh. Pečeme v menší silikonové obdelníkové formě nebo střední zapékačce z Ikey (v tom případě vymazat máslem a vysypat moukou) zhruba 30 minut na 150 stupňů. Vlahé vykopíme, můžeme odříznout také kraje, aby nám zůstal čistý obdelník. Ještě teplý perník potřeme marmeládou a necháme ztuhnout. Nakonec polijeme hořkou čokoládou a povrch projíždíme vidličkou, aby se vytořilo čárkování.