Tak dlouho chodíte s hrncem pro vodu, až se ucho utrhne… Tak dlouho jsem chodila na burgery ven (zejména do Vnitroblocku), až jsem si je musela udělat sama. Bylo jasné, že nebudou ledajaké, že v nich bude kopa masa, což bylo nakonec 250g na porci a že v nich bude karamelizovaná červená cibule na víně. A pokud ohledně jejího vaření se podařil, seděla jsem v kuchyni a nemohla jsem se až do konce odtrhnout od omammné vůně karamelu s merlotem a tymiánem. Málokdy mě něco ještě chuťově překvapí nebo doslova zničí, tohle byl jeden z těch případů. Recept je rozepsaný po částech a je trošku náročnější, je vhodné péct bulky den předem, ale nebojte, stojí to za to.
P.S. Potom, co si teď každý přečte, že jsem zfutrovala burger s 250g masa, tak už mě nikdo nikdy na jídlo nepozve 😀 no a já k tomu jako dezert ke kafi snědla ještě kus čokolády.
Domácí dvojité hamburgery s karamelizovanou cibulí a brie
(4 porce)
- 10g droždí
- 1 lžíce cukru
- 60ml mléka
- 60ml teplé vody
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- 200g hladké mouky
- lžička soli
- semínka na posyp (lžíce másla na opečení)
- 1kg hovězího mletého masa (pod 10% tuku)
- sůl, pepř
- olej
- 40g cukru
- 1/2kg červené cibule
- lžička sušeného tymiánu
- sklenka červeného vína
- sůl, pepř
- 160g brie
- listový salát
- barbecue omáčka
- omáčka na bázi majonézy (cibulová, česneková)
Nejdříve si připravíme hamburgerové bulky, ohřejeme mléko s vodou (nesmí být ale horké), rozdrolíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Poté si do mísi nasypeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné máslo a polovinu vajíčka (druhou uschováme na potření housek). Nakonec přidáme vzešlý kvásek a uhněteme hladké těsto. Necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Poté těsto propracujeme rukama a rozdělíme na čtyři stejně velké kusy. Z těch vytvoříme kuličky, cípy složíme dospod, aby byl vršek co nejvíce hladký. Budoucí briošky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme zbylým vajíčkem a posypeme semínky. Necháme ještě alespoň třičtvrtě hodiny kynout a poté vložíme do rozpálené trouby na 150 stupňů. Pečeme dokud nejsou briošky zlaté, alespoň 30 minut.
Na hamburgery si v míse rozmělníme rukama maso, posypeme zhruba dvěma a půl lžičkami soli a lžičkou pepře. Rukama vytvoříme 8 burgerů, které jsou co nejvíce tenké a necháme je na prkénku chladit, vytáhneme je až před grilováním, aby měli pokojovou teplotu.
Na karamelizovanou cibuli si do hrnce vsypeme cukr a necháme ho bez míchání rozpustit na karamel. Do karamelu vhodíme nakrájenou cibuli (překrojenou napůl a nakrájenou na proužky) a tymián. Nejdříve se karamel scukne, ale postupně se začně s vodou z cibule rozpuštět a obalovat ji. Když je cibule lehce opečená, tak přilijeme víno a necháme dusit za případného přílévání vody. Ke konci musí být cibule měkká, nerozvařená a voda z ní vyvařená. Dochutíme ji solí a pepřem.
Nakonec zbývá kompletace burgerů, bulky rozřízneme a vnitřní stranu opečeme (pokud máte kontaktní gril, lehce je předtím mázněte máslem). Odložíme stranou a na rozpáleném grilu si opečeme maso, zhruba 4 min z každé strany, po prvním otočení na horní stranu položíme brie. Je dobré burgery první minuty roztlačovat, protože se smrskávají a nabývají do výšky (ja se zapovídala, tak jsou vyšší 😀 samozřejmě). Na bulky poté rozložíme střídavě po dvou porcích masa, dostatečně cibule, barbecue a světlou omáčku a také listový salát. Opatrně přiklopíme a nabídeme strávníkům k zešílení tou chutí.