Scones jsou anglická klasika a stojí za to si trošku pohrát s lepivým těstem na ně, protože výsledek je boží. Přestože recept neobsahuje příliš másla, na chuti se intenzivně projeví a ke scones prostě patří. Borůvky ladí s podmáslím, které tvoří lehkou iluzi kynutého těsta. Recept je na přípravu velmi snadný a sklidí jistě stejné ovace jako kynuté borůvkové buchty.
Celozrnné borůvkové scones
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku celozrnné mouky
- špetka soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 velké lžíce másla
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 lžíce stévie (nebo medu)
- 1/2 hrnku podmáslí
- 3 hrsti borůvek
Nejdřívi si zapneme troubu na 150 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme obě mouky s kypřícím práškem. Přidáme máslo a uhněteme drobenku. Vedle v hrnku smícháme podmáslí s vejcem, vanilkovým extraktem a stévií nebo medem. Přimícháme k drobence a do lepkavé směsi přimícháme opatrně borůvky. Těsto naneseme na pečící papír a vytvoříme 4 až 6 cm vysoký kruh, na krajích si můžeme pomoci rukou smočenou vodou. Nakonec těsto nařežeme, jak to jde jako pizzu, na osm dílu, napůl, kolmo a napříč. Pečeme dozlatova zhruba 50 minut až hodinu, po vytažení projedeme nožem naznačené řezy. Podáváma vlahé nebo vychladlé.