Tentokrát mám problém vůbec shrnout celý název, který by mohl vydat díky suprovým ingrediencím na tři řádky :D… Jedná se o plněná kuřecí prsa, uvnitř je uzený sýr, špenát a sušená rajčata a zvenčí sušená šunka. Brambory jsou nejdříve uvařené ve slupce a poté zapečené s tymiánem, oříškovým žervé (strašně důležitá ingredience!), parmazánem a kapkou olivového oleje. Musím říct, že ty brambory předčily moje očekávání, navzdory těžké improvizaci jsou nesmírně výborné a lze je rozhodně konzumovat i samostatně se salátkem. Na vaření si s přestávkami vynahraďte 2 hodinky, rychleji to zvládnout nejde, ale stojí to za to.
Plněné kuřecí závitky v sušené šunce a brambory zapečené se žervé
- 4 kuřecí prsa
- 2 hrsti špenátových listů
- 80g sušených naložených rajčat
- 4 plátky uzeného sýra
- 100g schwarzwaldské šunky
- bylinkové koření, sůl
- 1kg menších raných brambor
- balení žervé s vlašskými ořechy
- 30g strouhaného parmazánu
- lžíce bílého jogurtu
- tymián
- sůl
- olivový olej
Nejprve si očistíme brambory a necháme je celé i se šlupkou uvařit doměkka. V mezičase si očistíme kuřecí prsa, podelně je z jedné strany nařízneme a rozevřeme jako kapsu. Maso lehce posolíme, posypeme bylinkami a rozložíme na něj špenátové listy, plátek sýra a na stranu, od které budeme závitky stáčet také sušená rajčata. Závitky opatrně stočíme, každý obtočíme dvěma plátky šunky a pevně svážeme lněným provázkem. Závitky naskládáme do pekáčku, podliejeme vodou, zasypeme bylinkovým kořením a lžičkou soli, zakapeme olejem ze sušených rajčat a několik zbylých rajčat přidáme pokrájených na kousky, vytvoří se tak dobrá omáčka. Maso zakryjeme a necháme péct hodinu na 180 stupňů, nárazově zkontrolujeme, že se voda nevyvařila a maso nepřipálilo. Po hodině odklopíme víko pekáčku a ještě půl hodiny dopékáme a závitky poléváme výpekem. Když se nám peče maso, rozkrojíme uvařené brmabory na půlky, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je sýrovou směsí rozmíchaného žervé s parmazánem, jogurtem a tymiánem. Necháme zapéct v troubě dozlatova, zhruba 45 minut.
Závitky podáváme s brambory a ideálně jogurtovým bylinkovým dipem. Maso je dobré teplé i studené.