Dneska jsem se podivila, že se dlouho neobjevil na strákách recept na dort. Je to tedy třeba změnit! Přináším úplně extrazdravý recept a hlavně strašně skvělý recept. Korpus je kakaový piškotový z fazolí a proteinu, možná to zní děsivě, ale je to určitě jeden z nejlepších piškotů, které jste ochutnali. Používám ho teď úplně na všechno. Dort je promazaný jogurtovým krémem a proložený borůvkami. Největší pecka by byly maliny, ale na jejich sezónu ještě čekám. Nepoužila jsem tradičně cukr, ale je to také možná alternativa nebo med a jiná sladidla.
Fitness bezlepkový dort
- 2 vejce
- 1 banán
- 1 plechovka červených fazolí
- 3 lžíce tekuté stévie
- 2 lžičky kokosového oleje
- 2 odměrky čokoproteinu
- 1 odměrka kakaa
- 1/2 odměrky kokosové mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 velký bílý jogurt 500g (ideálně selský/holandia)
- stévie/vanilkový zero sirup/med
- 1 sáček vanilkového pudinku bez vaření (krém olé Olé)
- 250g borůvek
- zdobení – čokosrdíčka
Nejdříve si připravíme korpus, je to ten samý piškotový, ze kterého dělám muffin buchtičku na plech. Fazole propláchneme a vymixujeme je se žloutky a poté i s banánem. Do hladké kaše postupně přimixujeme stévii, čokoprotein, kakao, kokosovou mouku a kypřící prášek. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do malé (poloviční) dortové formy, kterou jsme ze všech stran vyložili pečícím papírem. Pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu. Poté necháme vychladnout, lehce vyboulený vršek odřízneme a korpus podělně prokrojíme na tři části.
Plníme jednoduchým krémem z oslazeného jogurtu buď stévií, zero sirupem nebo třeba medem, který prošleháme s práškem na pudink bez vaření. Na každý korpus dáme čast krému a boruvky a vrch slepeného dortu ozdobíme sáčkem se zdobičkou, poklademe borůvkami a zdobením dle chuti.